fbpx
NyheterEric Saade kuppade: bar Palestinasjal i Eurovision

Eric Saade kuppade: bar Palestinasjal i Eurovision

Knappt hade Eurovision song contest börjat innan Eric Saade överraskade genom att göra en politisk gest.

På tisdag kväll klockan 21 drog Eurovision Song Contest igång med den första deltävlingen, där öppningsnumret bjöd på sång och dans med bland andra Eric Saade.

Eric Saade valde att delta i öppningsakten som en markering mot Israels deltagande i tävlingen i år, vilket har uppmärksammats av Aftonbladet och skapat en diskussion kring politik inom Eurovision.

I år tillåts fans bära flaggor från tävlande länder samt regnbågsflaggan inom arenan, men andra flaggor och symboler är inte tillåtna. Detta har väckt reaktioner från Saade och andra som anser att det begränsar yttrandefriheten under evenemanget.

Eric Saades protest

Eric Saade uttalade sig nyligen om bestämmelsen i en Instagram Story, enligt Nyheter24.

”När man inte ens får bära en symbol för sin etnicitet i den så kallade ‘fria världen’, blir det ännu viktigare för mig att delta,” skrev han på Instagram.

Under öppningsakten på tisdagskvällen överraskade Eric Saade genom att bära en Palestinasjal, även kallad keffiyeh, runt armen, vilket ledde till en uppmärksammad handling i Eurovisionsammanhang.

Kritikstorm i kommentarsfälten

Nu stormar det i Eurovisions kommentarsfält. Tävlingens officiella konton har nämligen inte laddat upp Eric Saades nummer, medan Benjamin Ingrossos och övriga mellanakter är publicerade. Tittare kommentarer ”Var är Eric Saade, var inte blyga”.

Till Expressen beklagar arrangören EBU:

”Eurovison song contest är en liveshow. Alla som uppträder är väl medvetna om reglerna i tävlingen och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med tanken att låta tävlingen vara neutral.”

Läs mer

Populärt