fbpx
BreakingKalla fakta: SD driver trollfabrik

Kalla fakta: SD driver trollfabrik

Sverigedemokraterna har förnekat att de driver egna ”trollfabriker”. Men efter att en TV4-reporter infiltrerade SD:s kommunikationsavdelning framkom det att partiet, redaktionen Riks och dessa ”troll” faktiskt samarbetar – och hur man försöker dölja sanningen.

SD har länge förnekat att de skulle driva egna ”trollfabriker”. Men i Kalla fakta-programmet ”Undercover i trollfabriken” framkommer något annat. Man avslöjar kopplingar mellan SD, youtubekanalen Riks och ”trollkonton”. Med dold kamera och mikrofon kan Kalla Fakta visa hur Riks och SD har nära kontakter och samarbete.

Sverigedemokraterna och Riks delar hus med ett gemensamt kök. Personal från både SD och Riks rör sig fram och tillbaka varandras lokaler. De har tillgång till varandras material och delar det på sina olika konton.

Riks påstår sig vara fristående, men det är genom kommunikationschefen Daniel får jobb på Riks och Jimmie Åkesson

När Daniel Andersson efter några månader får jobb på Sverigedemokraternas kansli visar det sig att även de arbetar med anonyma konton.

”Trollfabrik”

När Kalla fakta-reportern frågar vad SD kallar kontona svarar en anställd: ”Trollfabrik”.

Man refererar till ”70 konton” och att arbetet med dem behöver hållas hemligt.

– Vi vill inte ha någon insyn här eftersom det vi gör är superhemligt, sa en av SD:s anställda.

SD-politikern Julian Kroon berättar i programmet att partiet anställde tio personer 2018 för att vara ”nätkrigare” och att man kunde kalla det för just en ”trollfabrik”. Han utger sig dessutom för att ha varit arbetsledare för gruppen.

Förnekar

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein har flera gånger förnekat att partiet driver anonyma konton. Men när han konfronteras av Kalla faktas reportrar med deras granskning medger han i programmet att så är fallet.

Även i en intervju med Dagens ETC bekräftar Wallerstein dessa konton.

Han tycker dock inte om begreppet trollfabrik.

– Jag tycker inte att jag har drivit så kallade trollsidor av det enkla skälet att jag inte har spridit information som varit felaktig, säger han till TV4-programmet.

SÅ HÄR KAN DU STÖDJA OSS

Swish: 123 405 12 49

Läs mer

Populärt