NyheterNy granskning: SD:s trollfabrik sprider ryska narrativ

Ny granskning: SD:s trollfabrik sprider ryska narrativ

För några veckor sedan avslöjades att SD drev en trollfabrik. En granskning från Tankesmedjan Tiden visar nu att de har använt dessa kanaler för att sprida budskap som överensstämmer med ryska påverkansnarrativ, med syftet att skapa splittring och underminera förtroendet för fria medier och demokratiska institutioner.

Tankesmedjan Tidens granskning av Sverigedemokraternas anonyma partikanaler avslöjar att partiet systematiskt spridit ryska narrativ genom sina fejkkonton. Innehållet syftar till att skapa splittring, ställa grupp mot grupp och därigenom försvaga Sverige och tysta den svenska demokratin.

I granskningen har 23 fejkkonton och 4 190 inlägg analyserats, kategoriserats och jämförts med etablerade ryska påverkansnarrativ.

– Budskapen i de inlägg som granskats stämmer I hög grad överens med de narrativ som används av främmande makt för att splittra och försvaga Sverige och andra västerländska demokratier, förklarar Maria Arkeby, biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

– Det här är inte en normal del av det svenska politiska samtalet. Socialdemokraterna kräver att Statsminister Ulf Kristersson kliver fram och börjar agera, säger Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg i en kommentar till granskningen vid dagens pressträff i Sveriges riksdag.

LÄS MER: Förtroendet för Jimmie Åkesson störtdyker

Läs mer

Populärt