fbpx
BreakingRäntan sänks – Riksbanken flaggar för två till

Räntan sänks – Riksbanken flaggar för två till

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, enligt ett pressmeddelande från Riksbanken. De flaggar samtidigt för att det kan bli två sänkningar till i år.

Kronan backar tre öre mot dollarn och euron efter beskedet. Marknadsräntorna sjunker marginellt.

Räntesänkningen – som kommer efter tio räntehöjningar i rad – är den första på över åtta år.

”Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret”, skriver Riksbanken.

Inflationen nära målet

Enligt Riksbanken är inflationen nu nära målet och lägre än vad banken hade räknat med.

”Information som har tillkommit sedan den penningpolitiska rapporten i mars stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga”, skriver Riksbanken.

En sänkning av styrräntan var väntad. Sannolikheten för en räntesänkning låg på cirka 80 procent i prissättningen på penningmarknaden inför beskedet och de fyra storbankernas ekonomer var eniga i sin bedömning om att det skulle komma en räntesänkning.

KPIF-inflationen uppmättes till oväntat låga 2,2 procent i mars, vilket kan jämföras med Riksbankens mål på 2,0 procent. Andra indikatorer – som mätningar av företagens prissättningsplaner – pekar också tydligt mot ett minskat tryck uppåt på priserna i svensk ekonomi.

”I linje med prognosen”

Det följde inte med någon ny penningpolitisk rapport eller ny räntebana från Riksbankens direktion i onsdagens räntebesked. I räntebanan som gjordes i den penningpolitiska rapporten från marsmötet sades att det lutade åt 4-5 räntesänkningar under 2024-2025.

”Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i linje med prognosen i mars”, skriver Riksbanken.

Läs mer

Populärt