PolitikS: Säkra miljardinvesteringar i klimat och försvar till Sverige

S: Säkra miljardinvesteringar i klimat och försvar till Sverige

Socialdemokraterna vill lyfta lånetaket för den Europeiska investeringsbanken (EIB). Detta för att möjliggöra fler klimatinvesteringar i Sverige, föreslår partiets toppkandidat till EU-valet, Heléne Fritzon, ihop med S finanspolitiske talesperson Mikael Damberg på en pressträff.

EIB har under de senaste åren finansierat satsningar på bland annat Northvolts batterifabrik i Skellefteå och höghastighetståg till SJ. Men nu är pengarna på väg att ta slut eftersom banken närmar sig taket för hur mycket den får låna ut.

– Vi vill ta bort den här begränsningen. Det är en förlegad spärr, säger Damberg.
EIB:s utlåning kan också gå till försvarsinvesteringar, poängterar Heléne Fritzon.

Läs mer

Populärt