NyheterS: Stäng av SD-medarbetare på Regeringskansliet

S: Stäng av SD-medarbetare på Regeringskansliet

Socialdemokraterna kräver att alla av Sverigedemokraternas tjänstemän på Regeringskansliet stängs av i väntan på ny säkerhetsprövning.

– Vi har tidigare krävt att det ska genomföras en ny säkerhetsprövning av samtliga SD:s medarbetare inom Regeringskansliet. I avvaktan på denna säkerhetsprövning måste dessa individer omgående stängas av från arbetsplatsen, säger partiets migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Anders Ygeman vid en pressträff på pingstafton.

LÄS MER: SD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

Han kräver vidare att statsminister Ulf Kristersson (M) klargör vilken roll de sju tjänstemännen det handlar om har haft ”i trollfabriken eller angränsande verksamhet”.

– Statsministern måste utreda att han inte har medarbetare i sin omedelbara närhet som kan utgöra en säkerhetsrisk.

Utspelet kommer efter TV4:s avslöjande om att SD:s kommunikationsavdelning driver ett stort antal anonyma konton i sociala medier som bland annat används för att håna och smutskasta meningsmotståndare och invandrare.

– Mycket tyder på att Kalla faktas avslöjande bara är toppen av ett isberg, säger Ygeman.

Anders Ygeman säger vidare att han räknar med att S kommer att ställa sig bakom Liberalernas förslag om att förbjuda partier från att sprida politiska budskap anonymt.

– Det tror jag. Det är i grunden ett bra förslag. Nackdelen är att det kan ligga år bort och inte kommer åt problemen här och nu.

Läs mer

Populärt