NyheterSant eller falskt om SD:s trollfabrik

Sant eller falskt om SD:s trollfabrik

Informationen om de dolda konton som Sverigedemokraterna kontrollerar har blivit omfattande. Så vad är sant?

Vad har hänt?

Kalla fakta har under flera månader infiltrerat både YouTube-kanalen Riks och Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning med hjälp av dold kamera. Syftet var att ta reda på om Sverigedemokraterna styr flera sociala mediekonton utan att tydligt ange att de tillhör partiet.

SD har alltid förnekat att de har sådana konton. I sitt reportage kunde Kalla fakta avslöja att Sverigedemokraterna, under stort hemlighetsmakeri, har tre anställda som startar och driver hundratals konton enligt deras egna uppgifter. Kalla fakta har kunnat verifiera 23 av dessa konton.

LÄS MER: SD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

”Alla partier driver trollkonton”

Falskt. Inget annat svenskt riksdagsparti har hittills påträffats med att bedriva opinionsbildning under falsk flagg. Det finns dock enskilda fall där medarbetare har gjort det. År 2018 avslöjades att två tjänstemän hos Socialdemokraterna spred satirbilder på politiska motståndare via trollkonton på sin fritid. Socialdemokraterna tog kraftigt avstånd från denna metod, stängde tillfälligt av tjänstemännen och gav dem en erinran.

Kalla fakta kunde visa att Sverigedemokraterna har anställda med specifika arbetsuppgifter att bedriva opinionsbildning i hemlighet för SD på arbetstid. Reportaget avslöjade hur partiet arbetar hårt för att dölja detta, men när partiet nu har blivit avslöjat, vill varken kommunikationschefen eller partiledaren medge att metoden med dolda konton är problematisk.

Det finns massor av exempel på dold propaganda från andra partier

Falskt. Det finns däremot massor av exempel på hur andra partier öppet driver opinionsbildning via dotterbolag eller partisympatisörer, något Emanuel Karlsten gått igenom på sin blogg. Men det är inte samma sak.

SD sprider inte ”desinformation”

Sverigedemokraterna och Riks har återkommit till begreppet desinformation och hävdat att eftersom de inte publicerar fabricerad information sysslar de inte med desinformation. Myndigheten för psykologiskt försvar pratar om desinformation som en slags rubrik för fabricering, manipulation, falsk tillskrivning, satir och parodi, vilket Kalla fakta lutar sig mot.

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) tycker att Kalla faktas program är lögn

Falskt. Myndigheten anser att det inte framgår tillräckligt tydligt att deras kommentarer i programmet inte specifikt gäller SD, utan är generella kommentarer om främmande makts påverkan, vilket är myndighetens uppdrag att kartlägga. På grund av detta anmäler de programmet till Granskningsnämnden.

Myndigheten har inte värderat Kalla faktas avslöjanden eller SD:s ageranden. Kalla fakta svarar att de använder en rad offentliga personers definitioner av vad en trollfabrik eller påverkansoperationer är, för att illustrera en samhällsdebatt.

Till Journalisten uttalar sig MPF:

– Anmälan handlar inte om något innehåll i granskningen som sådan. Eller att granskningen har gjorts. Eller vad den har granskat. Eller vad den har kommit fram till. Anmälan går ut på att de intervjuer med MPF-medarbetare som visas i programmet är gjorda i andra sammanhang och bara rörde utländsk informationspåverkan, säger Mikael Östlund, pressansvarig på MPF.

Läs mer

Populärt