NyheterSkräcksiffran: Sju av tio dömer ut SD:s trollkonton

Skräcksiffran: Sju av tio dömer ut SD:s trollkonton

Enligt en Novus-undersökning, beställd av GP, är 70 % av svenskarna kritiska till att Sverigedemokraterna använder anonyma konton på sociala medier.

– Det här är ingenting som majoriteten av svenskarna tycker är bra. Inte heller regeringspartiernas sympatisörer, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Dessutom anser en majoritet av väljarna att detta bör påverka regeringens samarbete med SD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har klargjort att partiet inte kommer att sluta använda de anonyma konton som avslöjades i TV4:s Kalla fakta. Istället har han anklagat media för att bedriva en påverkansoperation mot partiet inför EU-valet.

LÄS MER: SD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

GP uppdrog åt Novus att undersöka svenskarnas åsikter om SD:s användning av anonyma konton på sociala medier.

Resultatet visar att en stor majoritet är kritiska. 61 procent ser mycket negativt på agerandet, medan 71 procent tycker att det är ganska eller mycket negativt.

Samtidigt tycker endast sju procent att det är mycket eller ganska positivt att SD använder anonyma konton. Enligt Torbjörn Sjöström är det i praktiken bara SD:s kärnväljare som ser positivt på partiets agerande.

Konsekvenser för samarbetet med SD

En majoritet av svenskarna, 53 procent, anser att avslöjandena i Kalla faktas granskning bör påverka regeringens samarbete med SD. Av dessa tycker 30 procent att Tidöavtalet bör brytas, medan 24 procent anser att SD bör få mindre politiskt inflytande.

Kvinnor är mer kritiska till SD-kontona än män och anser oftare att avslöjandena om trollfabriken bör påverka regeringens samarbete med SD. Enligt Jonas Hinnfors, som menar att regeringen redan har svårt att vinna kvinnors stöd, kommer detta sannolikt att förvärra situationen.

– Det är en varningssignal att det är så pass tunga negativa uppfattningar hos gruppen kvinnor, kanske särskilt för Moderaterna som talat om vikten av att minska könsgapet, och få fler kvinnor att rösta på dem, säger han till GP.

Läs mer

Populärt