UtblickSunak utlyser brittiskt val i juli

Sunak utlyser brittiskt val i juli

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utlyser val till den 4 juli.

Beskedet kommer efter att regeringen hävdat att inflationen är tillbaka under kontroll och att ekonomin håller på att förbättras.

Sunak säger att valet kommer att handla om vem som kan ge folket en bättre framtid. Själv är han nöjd med vad hans regering har uppnått.

– Under de kommande veckorna kommer jag att kämpa för varje röst, jag ska förtjäna ert förtroende och bevisa för er att endast en konservativ regering ledd av mig inte kommer att riskera vår ekonomiska stabilitet, säger han.

Samtidigt hävdar Sunak att väljarna inte vet vad de får med en regering ledd av Labour-ledaren Keir Starmer – som enligt Sunak endast skulle välja de ”enkla utvägarna”.

Starmer: Tid för förändring

Keir Starmer säger i sin tur att det är ”tid för förändring”.

– Storbritannien är ett stort och stolt land, men efter 14 år lett av Tories tenderar ingenting att fungera längre, säger Starmer i ett videoklipp på X och tillägger att hans eget parti har genomgått en förändring.

Han säger vidare att han vill ”stoppa kaoset, vända blad och börja återuppbygga”.

Sunaks Konservativa partiet har suttit vid makten sedan 2010 – men opinionsundersökningar tyder på att partiet ligger långt efter oppositionspartiet Labour.

Svaga opinionssiffror

Den senaste opinionsundersökningen, utförd av mätinstitutet Yougov, visar ett stöd på 20 procent för Tories, medan Labour samlar 47 procent. Ett genomsnitt av stora mätningar ger Labour en ledning på 23 procentenheter, visar en sammanställning av The Economist.

Enligt AFP har Konservativa partiet inte lyckats överträffa Labour i mätningarna sedan 2021.

Rishi Sunak är landets tredje konservativa premiärminister sedan det senaste valet 2019.

Det kommande valet kunde allra senast hållas i januari 2025.

Läs mer

Populärt