NyheterArbetsolyckorna ökar – flest bland unga män

Arbetsolyckorna ökar – flest bland unga män

Under 2023 ökade antalet arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro med elva procent jämfört med året innan, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Ökningarna gäller både kvinnor och män. Sett till ålder var det pojkar och män mellan 16 och 24 år som gjorde flest anmälningar.

Antalet dödsolyckor i arbetet ökade också kraftigt, och drabbar oftare män än kvinnor. Under 2023 anmäldes 55 dödsolyckor bland svensk arbetskraft, vilket är 15 fler än året innan. Fem dödsolyckor anmäldes bland utländska arbetare vid arbete i Sverige.

Samtidigt minskade anmälningarna om arbetssjukdomar med 28 procent, men det är fortfarande nästan dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas. Det är oroväckande, enligt Lars Lööw, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

”Det är främst kvinnor inom vård och omsorg samt utbildning som drabbas av sjukdomar orsakade av organisatoriska och sociala faktorer, som hög arbetsbelastning, med liten möjlighet att påverka sitt arbete och återhämta sig”.

LÄS MER: Uppgift: flera SD-toppar sjöng rasistsång på valvakan

Läs mer

Populärt