PolitikFiaskot för SD: ”Folket har valt sammanhållning före splittring”

Fiaskot för SD: ”Folket har valt sammanhållning före splittring”

På Socialdemokraternas EU-valvaka höll partiordförande Magdalena Andersson ett tal efter att de första preliminära valresultaten presenterats. Magdalena Andersson konstaterade att Socialdemokraterna för första gången någonsin har ökat i ett EU-val.

– Svenska folket har valt sammanhållning före splittring. Och vi kan också konstatera att det blåser vänstervindar i Sverige, sa Andersson i talet.

– Vårt land går mot strömmen. Här går de progressiva krafterna framåt medan extremhögern backar.

Fiasko för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna backar för första gången i ett allmänt val sedan de kom in i riksdagen 2010.

Men det var inte den enda huvudvärken för partiet de senaste dygnen. Riksdagsledamoten David Lång sjöng en rasistisk text (”ausländer raus”) till den franska hitlåten ”L’amour toujours” och behövde under måndagen lämna riksdagen efter ett möte med gruppledaren.

”David Lång har på min uppmaning valt att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Han har suttit i riksdagen sedan vårt inträde 2010 och har gjort mycket bra för partiet. Det förringar inte hans omdömeslösa agerande under gårdagen, vilket han själv har förståelse för.”, skriver gruppledaren Linda Lindberg (SD).

LÄS MER: Här tappade SD var tredje väljare: ”Chockad”

Läs mer

Populärt