UtblickHamas säger ja till förslag om vapenvila

Hamas säger ja till förslag om vapenvila

Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger sig godta det förslag om vapenvila som har passerat FN:s säkerhetsråd. Enligt USA säger Israel också ja, men det har ännu inte sagts rakt ut.

Hamas säger ja till det förslag som ligger på bordet och ”är redo att förhandla om detaljerna”, säger den högt uppsatte talespersonen Sami Abu Zuhri till nyhetsbyrån Reuters.

Den terrorstämplade rörelsen godtar den resolution som säkerhetsrådet har antagit när det gäller vapenvila, tillbakadragande av israeliska styrkor och utväxlingar av gisslan i Gaza mot palestinska fångar som hålls i Israel, enligt Sami Abu Zuhri. Nu är det upp till USA:s regering att förmå Israel att säga ja, tillägger han.

I FN-resolutionen, som antogs av 14 av 15 länder i säkerhetsrådet på måndagskvällen, uppmanas Hamas och Israel att fullt ut, och utan andra villkor, genomföra de bestämmelser som finns i avtalsförslaget som presenterades av USA:s president Joe Biden i slutet av maj.

USA har sedan meddelat att Israel har accepterat förslaget – men det har ännu inte klargjorts av Israels regering. Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken befinner sig i Mellanöstern för närvarande och har under tisdagen upprepat att Israel säger, eller kommer att säga, ja.

– Jag hade ett möte med premiärminister Netanyahu i går kväll och han bekräftade på nytt sitt åtagande till förslaget, säger Blinken enligt AFP.

Hamas meddelade i ett tidigare skede, på måndagen, att rörelsen ”välkomnade” förslaget. Det beskrev Antony Blinken sedan som hoppingivande, innan Hamas gav sitt allra senaste besked.

Fakta: Först sex veckors vapenvila

Det förslag till vapenvila som ligger på bordet består av tre faser.

Den första gäller i sex veckor och innebär fullständig vapenvila, att israeliska styrkor drar sig tillbaka från ”alla befolkade områden i Gazaremsan” samt att ett antal gisslan utväxlas mot hundratals palestinska fångar.

Fas två är beroende av att parterna först kommer överens om ”nödvändiga arrangemang”. Men om så sker skulle den innebära ett permanent slut på stridigheterna, att alla kvarvarande levande gisslan släpps och att alla israeliska styrkor lämnar Gazaremsan.

I den tredje fasen ska även kvarlevor av gisslan som inte längre är vid liv återlämnas och en omfattande återuppbyggnadsplan sjösättas.

Läs mer

Populärt