NyheterLokala SD-samarbetet spricker – efter avslöjandet om trollkonton

Lokala SD-samarbetet spricker – efter avslöjandet om trollkonton

Efter TV4:s avslöjande om Sverigedemokraternas trollkonton har Liberalerna beslutat att bryta samarbetet med SD i Norrtälje. Beslutet togs vid ett extrainsatt medlemsmöte på tisdagskvällen, enligt flera medier.

Norrtälje blir den första kommunen där ett politiskt samarbete bryter samman som en konsekvens av avslöjandena i Kalla fakta under våren. Detta beslut innebär att den nuvarande högeralliansen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, upplöses.

Orsaken är att Liberalerna i Norrtälje anser att det lokala SD lokalt inte tillräckligt tydligt har tagit avstånd från användningen av anonyma trollkonton på sociala medier av deras parti på riksnivå.

Senare på tisdagskvällen gick Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna i Norrtälje i ett gemensamt uttalande ut med att Liberalerna avslutar samarbetet, rapporterar TV4 Nyheterna.

”Vi beklagar att Liberalerna därmed väljer att lämna styret, som har fungerat mycket väl och levererat på punkt efter punkt i Norrtäljeavtalet. M, SD och KD tar fortsatt ansvar för styret av Norrtälje kommun för våra invånares bästa, fram till dess att de politiska förutsättningarna tydliggjorts”, skriver partierna.

LÄS MER: SD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

Donera gärna via Swish: 123 405 12 49 (AiP Media Produktion AB).

Läs mer

Populärt