NyheterNytt knivdåd i galleria – möjligt rasistmotiv

Nytt knivdåd i galleria – möjligt rasistmotiv

Ytterligare ett knivdåd har skett i ett köpcentrum i finländska Uleåborg där en högerextremist knivhögg en tolvåring förra veckan. Attacken tros vara rasistiskt motiverad.

I den senaste attacken, som ägde rum sent på tisdagskvällen, blev en vuxen man med utländsk bakgrund angripen med kniv i köpcentret Valkea. Kort därpå stoppades och greps en misstänkt gärningsperson som är mellan 15 och 18 år gammal, rapporterar finländska medier.

Offret fördes till sjukhus med skador i överkroppen, men de är inte livshotande. Polisen utreder saken som ett mordförsök och bedömer preliminärt att det var rasistiskt motiverat.

Nazistisk bakgrund

Polisen misstänker vidare att den unge gärningsmannen hade tagit inspiration från förra veckans knivdåd. Dådet skedde bland annat i samma del av köpcentret.

I torsdags förra veckan blev en 12-årig pojke med utländsk bakgrund angripen av en vuxen man i samma köpcentrum. Pojken blev enligt uppgift huggen i ryggen flera gånger om, helt utan förvarning, och skadades allvarligt. Gärningsmannen försökte angripa även en annan pojke i samma sällskap innan väktare ingrep.

Den misstänkte knivmannen är 33 år gammal och har en väldokumenterad bakgrund i högerextrema grupper, bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, rapporterar bland andra Uleåborgstidningen Kaleva. Mannen har tidigare dömts för bland annat en knivhuggning på ett bibliotek, enligt Yle. Nu misstänks han för två mordförsök.

Vid ett första framträdande i domstol täckte mannen sitt ansikte med en scarf prydd av finländska flaggor.

”Hör inte hemma här”

Våldsdåden väcker reaktioner på högsta politiska nivå i Finland. Statsminister Petteri Orpo och president Alexander Stubb slår bägge fast att rasism inte hör hemma i Finland.

”Nyheten om knivhuggningen i Uleåborg väcker avsky. Likaså det möjliga rasistiska motivet till handlingarna”, skriver Orpo i sociala medier.

”Jag fördömer starkt rasism i alla dess former”, skriver Stubb.

Uleåborg (Oulu på finska) ligger i norra Österbotten, ungefär i höjd med Piteå på den svenska sidan av Bottenviken. Staden har upp emot 200 000 invånare.

LÄS MER: SD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

Donera gärna via Swish: 123 405 12 49 (AiP Media Produktion AB).

Läs mer

Populärt