PolitikS: EU måste agera mot högerextrema våldsklubbar

S: EU måste agera mot högerextrema våldsklubbar

På en pressträff meddelade Anders Ygeman och Amalia Rud Stenlöf att Socialdemokraterna vill att EU ska anta en samlad strategi mot högerextremism.

”I både Sverige och Europa växer högerextremt hat och hot på nätet, vilket bidrar till politiskt våld som underminerar sammanhållningen i våra samhällen”, skriver Socialdemokraterna på sin webbplats.

Dessa handlingar är en del av de auktoritära och högerpopulistiska rörelser som strävar efter att öka spänningarna och splittra våra samhällen.

”På väg mot ett Tidöavtal för EU”

– Europas konservativa partier är på god väg att formera ett Tidöavtal för EU. Ett avtal där Europas moderata och konservativa partier ska fronta en högerpopulistisk agenda, säger Anders Ygeman.

– Det riskerar inte bara ett EU där enigheten om stödet till Ukraina försvinner, där klimatarbetet går bakåt och där EU kommer sluta vara ett samarbete för demokrati och säkerhet. Det riskerar dessutom att ge fritt spelrum och ny luft till den våldsbejakande högerextremismen, fortsätter Ygeman.

En plan mot högerextremismen

De högerpartier i Europa som samarbetar med extremhögern kommer aldrig att kunna stoppa denna alarmerande utveckling, menar Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har därför utarbetat en plan för att motverka högerextremismens framväxt i Europa.

– Unga killar letar efter tillhörighet och gemenskap. Det utnyttjar extremhögern. De rekryteras online för att sedan tränas i våldsklubbar. 1920-talets stormtrupper är tillbaka, med det långsiktiga målet att splittra våra länder. Sverige och EU behöver ta krafttag mot högerextremismen. Läget är akut, säger Amalia Rud Stenlöf.

Fakta: Socialdemokraternas förslag

  1. Socialdemokraterna vill att hela EU ska anta en enad hållning där högerextremismen definieras som ett säkerhetshot för Europa. Detta för att säkerställa att övervakning sker av farliga högerextrema grupper. Och att ett ökat gränsöverskridande underrättelsesamarbete kan möjliggöras. Idag har inte EU en gemensam strategi och vi ser nu hur läget är akut.
  2. EU måste, menar Socialdemokraterna, agera för att stoppa de nya högerextrema våldsklubbar som växer fram i Europa. Partiet ser hur våldsklubbarna växer snabbt i Europa och Sverige – där flera faktiska försök till statskupper har också upptäckts och avvärjts. Till exempel behövde Tyskland sätta in 3000 poliser i en gryningsräd 2022 för att gripa en farlig högerextrem rörelse som ville genomföra en statskupp.
  3. Partiet vill använda EU för att stoppa extremisters försök att på nätet rekrytera unga killar till våldsdåd i Sverige. Mycket av EU:s reglering av sociala medier har fokus på de stora sociala medie-plattformarna, men det högerextrema och proryska materialet sprids ofta på mindre kanaler än Facebook och Instagram, lyfter Rud Stenlöf. Socialdemokraterna vill därför att EU agerar för att mindre plattformar inte ska vara megafoner där högerextrem propaganda sprids fritt. De regelverk (DSA) som finns för att reglera stora plattformar måste användas även här, lyfter Rud Stenlöf.

LÄS MER: S: EU måste agera för lägre matpriser

Läs mer

Populärt