PolitikVården i strejk – det här vill facket

Vården i strejk – det här vill facket

Vårdfacket har gått ut i strejk och anser att situationen inom svensk vård inte längre är hållbar. Den främsta stridsfrågan är antalet arbetstimmar per dag, rapporterar TT.

Den huvudsakliga konflikten mellan facket och arbetsgivarsidan, representerad av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona, rör arbetstiden. Vårdförbundet förespråkar en gradvis arbetstidsförkortning.

I ett första steg har de krävt en minskning av arbetstiden med 75 minuter per vecka eller 15 minuter per dag. Facket påpekar att kortare arbetsveckor fungerar bra i de nordiska grannländerna.

Arbetsgivarna har dock avvisat kravet på kortare arbetstid, med hänvisning till ekonomiska skäl.

Vårdförbundet vill också se ”hållbara scheman” för att ge vårdpersonalen den återhämtning som behövs för att orka arbeta ett helt yrkesliv. Facket menar att många inom vården arbetar deltid eftersom de inte klarar av att arbeta heltid under nuvarande förutsättningar.

LÄS MER: Uppgift: flera SD-toppar sjöng rasistsång på valvakan

”Bristen på återhämtning leder till att personal går ned i deltid, i värsta fall blir de sjukskrivna”, skrev fackets ordförande Sineva Ribeiro i en debattartikel i samband med att övertidsblockaden trädde i kraft den 25 april.

Sammanfattningsvis handlar Vårdförbundets konfliktåtgärder om att förbättra arbetsmiljön, men de vill även se högre löner och ett minskat lönegap mellan kvinnor och män. Facket har inte angett några specifika krav på hur mycket högre löner de vill se.

Läs mer

Populärt