UtblickBritterna röstar – Labour mot jordskredsseger

Britterna röstar – Labour mot jordskredsseger

Miljoner britter väljer i dag vilka som ska sitta i landets parlament. Labourledaren Keir Starmer – som tippas bli Storbritanniens nästa premiärminister – kom till vallokalen i norra London strax före lunch.

Parlamentsvalet väntas sluta med en jordskredsseger för socialdemokratiska Labour när konservativa Tories, som suttit vid makten i 14 år, ser ut att gå mot en jätteförlust.

Högerpopulistiska Reform, med partiledaren Nigel Farage i spetsen, väntas samtidigt gå framåt. Enligt opinionsundersökningar från den 1 juli får partiet 13–19 procent av rösterna, premiärminister Rishi Sunaks Tories får 15–25 procent och Keir Starmers Labour får 35–45 procent.

Platserna i det brittiska underhuset fördelas inte proportionellt efter antalet röster på respektive parti – i stället är det kandidaten med flest röster i respektive valkrets som tilldelas en plats. Ett parti kan därför få majoritet i parlamentet utan att locka hälften av rösterna nationellt. På samma sätt kan ett mindre parti gå lottlöst trots många röster.

Trots framgångarna ser Reformpartiet ut att få förhållandevis få mandat medan Tories förväntas bli det näst största partiet.

Ett preliminärt resultat väntas efter klockan 23 i kväll, då vallokalerna stänger.

LÄS MER: Här finns flest A-traktorer

Donera gärna via Swish: 123 405 12 49 (AiP Media Produktion AB).

Läs mer

Populärt