SverigeVad är betesrätten?

Vad är betesrätten?

Betesrätten, också kallad ”beteskravet” är en del av svensk djurskyddslag, och gör att nötdjur får gå ute på sommaren.

Betesrätten infördes i slutet av 80-talet av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, och var en 80-årspresent till den älskade barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

Betesrätten innebär att nötkreatur, alltså kor, kvigor och stutar, som är äldre än sex månader måste få gå ute på sommaren. Tjurar är inte inräknade i lagen.

Detta eftersom kor mår bra av att gå ute, och att nötkreatur inte nödvändigtvis mår bra av att stå inne året runt.

En utredning har nu föreslagit att betesrätten ska slopas för att ”stärka Sveriges konkurrenskraft”. Det skulle göra det enklare för jordbrukare som vill ha fler kor men som inte har tillgång till betesmark.

– Men min bedömning är generellt att Sveriges bönder behöver mer tillit och mindre reglering, sa landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till Aftonbladet när han tog emot utredningen.

Det uttalandet pekar på att förslaget mycket väl kan bli möjlighet. Det skulle isåfall innebära att vi i Sverige snart kan ha kor som går inne året runt.

Kritiker menar att det är onaturligt för kor att gå inne hela året, och att kor är djur som behöver vara utomhus åtminstone på sommaren.

Läs mer

Populärt