NyheterBeskedet: Alla över 65 ska erbjudas vaccin i fas 2

Beskedet: Alla över 65 ska erbjudas vaccin i fas 2

Över en miljon doser i månaden. Det är den nya prognosen från Folkhälsomyndigheten. Dessutom har regeringen planer på att införa ett digitalt vaccinationsintyg.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten ändrar nu prioriteringsordningen för coronavaccinationen. Det meddelades på en pressträff idag. Enligt Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, kommer nu alla svenskar över 65 ingå i fas två av vaccinationen. 

Även personer med särskilda medicinska behov, som dialyspatienter, kommer att ingå i andra fasen av vaccinationerna. 

Det verkar också som att vaccinationsleveranserna äntligen börjar komma igång, efter en seg inledning. 

Över en miljon doser i februari

Hittills har ungefär en kvarts miljon svenskar vaccinerats. Men redan nästa vecka kommer 245 000 nya vaccindoser.

– Under februari är prognosen att vi landar på strax över 1 miljon doser, i mars på 1,2 miljoner doser, sa Johan Carlson på presskonferensen. 

När alla över 65 erbjudits vaccination inleds fas tre, där personer 60-64 ska få vaccin. Efter det ska personer över 18 vaccineras.

Lena Hallengren och Johan Carlson (Foto:Jessica Gow/TT)

Ska utveckla ett vaccinationsintyg

Regeringen planerar också att införa ett digitalt vaccinationspass. Alltså ett intyg som bevisar att man är vaccinerad, och som då kan ge tillgång till exempelvis konserter, idrottsevenemang, restauranger och resor. 

– Vaccinationsintyg är nog lika efterlängtat som själva vaccineringen, sa socialminister Lena Hallengren under morgonens presskonferens. 

Igår kunde Morgon-Tidningen rapportera att Danmark planerar att införa ett ”vaccinationspass” nu under våren. 

För svenska regeringen är målet detsamma, men att man också ska vara med och bidra i utvecklandet av ett vaccinationsintyg som ska vara gångbart internationellt. 

– Det kommer att göra ett vaccinationsintyg internationellt gångbart, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman på dagens presskonferens. 

Läs mer

Populärt