BreakingDanmark inför ”corona-pass” – ska ge stora fördelar för vaccinerade

Danmark inför ”corona-pass” – ska ge stora fördelar för vaccinerade

Danskar som blivit vaccinerade mot covid-19 ska få ett speciellt ”pass”. Det meddelade idag danska regeringen på en presskonferens.

Ett intyg för den som är vaccinerad, och som kan användas för att få inträde till bland annat fotboll och konserter. Ja, det kan snart bli verklighet i Danmark. 

På onsdagsmorgonen meddelade socialdemokratiske finansministern Morten Bødskov att man nu kommer att införa ett digitalt pass som man får när man är vaccinerad. Tanken är att den danska ekonomin ska gynnas av att allt fler kommer att kunna gå på restaurang eller åka på tjänsteresor. 

De danskar som vaccinerats ska kunna få ett digitalt pass i sina mobiltelefoner. 

– Vi som land ska kunna dra nytta av de tekniska fördelar vi har. Vi kan bli första landet i världen som har detta och vi ska kunna exportera tekniken till resten av världen sa Bødskov på presskonferensen. 

Den första versionen av coronapasset kan vara på plats redan om några veckor, och danskarna hoppas att systemet ska vara i full gång i maj eller juni, skriver danska TV2. 

Danmarks finansminster Morten Bødskov på onsdagens presskonferens. (Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / TT)

Under tiden som tekniken blir färdig ska danska politiker och företädare från näringslivet diskutera exakt hur och när ”passet” ska kunna användas. 

– Detta är ett ljus i slutet av tunneln för många verksamheter inom exportindustrin och inom upplevelsebranschen, säger Brian Mikkelsen, vd för danska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, Dansk Erhverv. 

Läs mer

Populärt