fbpx
BreakingHögerblocket tappar stöd i ny mätning – KD får lägsta siffran sen...

Högerblocket tappar stöd i ny mätning – KD får lägsta siffran sen valet

Ulf Kristerssons högerblock har på allvar tagit form under vintern. Men en ny mätning visar att opinionssiffrorna vägrar lyfta för högergänget.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har ställt in siktet på statsministerposten. Men det är inte med den gamla Alliansen han vill gå till val, utan med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Under vintern och våren har M närmat sig Sverigedemokraterna mer och mer, och man vill nu inte ens utesluta att SD kan få tjänstemän på Rosenbad om Moderaterna vinner valet.

Backar i ny mätning

Men, öppningen mot SD verkar inte ha charmat speciellt många väljare. I en helt ny mätning från Ipsos, som presenteras i DN idag, står det klart att det nya högerblocket står och stampar i opinionen.

Moderaterna går tillbaka med en procentenhet jämfört med förra månaden, och lockar 22 procent av väljarna. Kristdemokraterna backar också med en procentenhet, och får bara fyra procent. Det är KD:s sämsta Ipsos-siffra sen valet. Sverigedemokraterna går upp en procentenhet och får 20 procent. Liberalerna ligger kvar under spärren på tre procent.

Det innebär alltså att högerblocket backar med sammanlagt en procentenhet. Skulle valresultatet bli som i mätningen skulle man bara skrapa ihop 46 procent av väljarstödet, förutsatt att Liberalerna åker ut ur riksdagen.

Mätningen enligt Ipsos/DN:

Socialdemokraterna: 27 (+/-0)

Moderaterna: 22 (-1)

Sverigedemokraterna: 20 (+1)

Vänsterpartiet: 11 (+2)

Centerpartiet: 9 (+/-0)

Miljöpartiet: 4 (+/-0)

Kristdemokraterna: 4 (-1)

Liberalerna: 3 (+/-0)

Läs mer

Populärt