fbpx
NyheterRegeringen tar krafttag mot mäns våld mot kvinnor

Regeringen tar krafttag mot mäns våld mot kvinnor

Det talas på tok för lite om mäns våld mot kvinnor. Nu vill regeringen lyfta frågan på bred front.

Våld i nära relationer måste prioriteras mer och ta större plats i debatten. Det menar nu flera politiker, inklusive justitieminister Morgan Johansson. I ett uppmärksammat tal i riksdagen, och i ett Facebook-inlägg, skriver Johansson att problemet är lika viktigt som kampen mot gängkriminaliteten.

Detta efter flera uppmärksammande misstänkta kvinnomord under senaste tiden.

Johansson konstaterar att mycket har gjorts i och med regeringens stora polissatsningar, höjda straff och samtyckeslagen.

”Men mer måste göras. Jag och inrikesminister Mikael Damberg kommer därför att bjuda in organisationer och myndigheter till rundabordssamtal för att diskutera ytterligare åtgärder”,” skriver justitieministern på Facebook.

Han menar också att det är allt för ofta som skulden läggs på offret, och att kvinnor kan få frågan ”varför lämnade du inte bara honom”. Johansson skriver att i slutändan handlar det om att mäns beteende måste förändras.

Samtidigt har jämställdhetsminister Märta Stenevi (mp) meddelat att samtliga partiledare nu kommer att bjudas in till samtal.

Läs mer

Populärt