RekommenderatLista: Så tycker DITT parti om vinster i välfärden

Lista: Så tycker DITT parti om vinster i välfärden

Välfärden är en av valrörelsens hetaste frågor. Ska företag få ta ut vinster hur som helst i den skattefinansierade välfärden? Så tycker partierna.

Frågan om vinster i välfärden är återigen aktuell efter avslöjandet om att skoljätten Kunskapsskolans ägare brukar sms:a M-ledaren Ulf Kristersson när han ”varit duktig”.

Även inom omsorgen har det skandalerna duggat tätt. Ett exempel är företaget Attendo som delat ut bonusar i miljonklassen samtidigt som man tagit emot coronastöd. Företaget anklagas också för att ha straffat en anställd som larmade om missförhållanden.

I Sverige får företag driva välfärdstjänster med skattemedel och ta ut vinst, något som gör att Sverige sticker ut internationellt. Dagens system infördes av Moderaternas Fredrik Reinfeldts regering i slutet av 00-talet och har fått mycket kritik genom åren.

I opinionen finns det ett starkt motstånd mot obegränsade vinstuttag. I en mätning från 2017 ville sju av tio svenskar se antingen ett vinstförbud eller ett vinsttak i välfärden, och i en Sifo-mätning från 2018 ville bara en fjärdedel ha obegränsade vinstuttag i välfärden. I en mätning från 2021 uppger 8 av 10 att det skulle rösta mot vinster i välfärden i en folkomröstning.

Men trots att folket vill ha slut på vinster i välfärden finns det en majoritet i riksdagen för att låta vinsterna fortsätta. Detta beror på att de flesta partier idag vill ha kvar systemet.

Hur ser det ut bland partierna? Här är en genomgång av vad partierna själva skrivit på sina hemsidor om just vinster i välfärden:

Vänsterpartiet – vill stoppa vinsterna i välfärden

”Vinstintresset förvrider välfärdens sätt att fungera. Vårdcentraler och läkarmottagningar etablerar sig mycket oftare i områden där folk är välbeställda och relativt friska. Det gör att vårdens pengar går dit och inte räcker till vården i områden där människor har lägre inkomster och där ohälsan är högre. På liknande sätt prioriterar ofta vinstdrivna skolor att dra till sig elever från studievana hem. Det ökar segregationen i skolan vilket påverkar alla elever och skolor negativt. Vinstjakten i välfärden gör att hela välfärden påverkas, även den offentligt drivna.” (länk)

Kristdemokraterna – vinster i välfärden är bra för ”kunderna”

”Valfrihet och mångfald innebär ökad kvalitet, ökad makt åt den enskilde och fler arbetsgivare att välja på för den anställda. Att förbjuda vinstdrivande företag skulle innebära att utbudet av alternativ minskade, vilket vore en inskränkning i medborgarens valmöjligheter. Den som drivs av ett vinstsyfte har ett incitament att utveckla kvaliteten för att locka till sig fler kunder.” (länk)

Sverigedemokraterna – vill behålla nuvarande system av vinster i välfärden

Sverigedemokraterna värnar elevers och föräldrars rätt att välja skola. Vi vill ha ordning och reda i klassrummen och locka de bästa studenterna till läraryrket.” (länk)

Socialdemokraterna – vill förbjuda vinstjakten

Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Vår välfärd ska inte vara beroende av riskkapitalister för att fungera och svenska folket ska kunna vara med och styra den välfärd som de betalar för med sina skattepengar. Samhället ska flytta fram positionerna för att ta tillbaka kontrollen över utvecklingen. Därför vill vi socialdemokrater göra upp med marknadskaoset i vården och skolan.” (länk)

Centerpartiet – företag måste göra en ”bra affär”

Konkurrensen, valfriheten och möjligheten till vinst – i kombination med hårda kvalitetskrav – gör att den som driver till exempel en friskola eller ett privat äldreboende måste leverera bra kvalitet för att behålla elever eller äldre. Om en förälder, en äldre eller en anhörig inte är nöjd, då riskerar ägaren att de väljer en annan aktör. Dålig kvalitet är ingen bra affär, men att leverera en bra välfärd är det.” (länk)

Miljöpartiet – vinsten måste återinvesteras i bolaget

”Marknadsskolan gör lärare till servicepersonal, föräldrar till kunder och barn till pengapåsar. För en jämlik skola måste vinstintresset bort ur skolekvationen. Detsamma gäller vård och omsorg. Det vi investerar i vår välfärd ska gå till människor som behöver det. Eventuella överskott ska återinvesteras i verksamheten.” (länk)

Liberalerna – vissa vinstbegränsningar för nya skolföretag

Liberalerna anser att vinstutdelning inte ska få förekomma de första åren efter att en skola startats eller köpts av en ny ägare. Syftet är att garantera långsiktigt ägande och att de som startar eller förvärvar en friskola måste ha en egen ekonomisk styrka.” (länk)

Moderaterna – vill behålla dagens system

”Från ett tal av Ulf Kristersson: ”Att begränsa vinster i välfärden hotar valfriheten, som är en fundamental förutsättning för den svenska modellens framtid.” (länk)

Skillnad mellan blocken

Det finns en tydlig skillnad mellan blocken där de rödgröna vill ha en förändring av dagens system där välfärdsjättar gör om allmänna medel till privata vinster.

Högerblocket har sedan många år enat stått bakom vinster i välfärden, sedan SD vände i frågan 2017.

I valrörelsens slutskede har L till viss del ändrat sig och föreslår vissa åtstramningar av välfärdsvinsterna. Med tanke på partiets storlek är det snudd på omöjligt att förslagen skulle bli verklighet.

Läs mer

Populärt