fbpx
Rekommenderat7 saker som kan hända om Ulf Kristersson blir statsminister

7 saker som kan hända om Ulf Kristersson blir statsminister

Ulf Kristersson är nära att bli statsminister med stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Men vad innebär det egentligen? Här är några saker som snabbt kan bli verklighet om M-ledaren erövrar Rosenbad.

1 Nedskärningar på klimatområdet

Det var faktiskt inte så länge sedan Sverige styrdes på en M-budget – det var under det kaotiska året 2019. Budgeten fick hård kritik för dess brist på detaljer, till och med Expressens ledarsida gick så långt som att kalla den för en ”servettskiss”.

I den budgeten skars det bland annat ner på klimatsatsningar med två miljarder kronor.

Även kulturområdet tog stryk, bland annat minskade stödet till kulturskolorna med 100 miljoner. Klimatet är inte heller något Sverigedemokraterna verkar bry sig så mycket om, så några stora miljösatsningar lär det inte bli.

2. Enorma skattesänkningar

Partierna i högergrupperingen är inte överens om mycket, men alla tycker att skatterna ska sänkas. Kosta vad det kosta vill. Den som vill se ett starkare samhälle och bättre välfärd får vänta om Kristersson blir statsminister. 

3. Sverigedemokraterna får makt

Sverigedemokraterna får historiskt stort inflytande. Partiet är nästan lika stort som Moderaterna i riskdagen, och Kristersson behöver Åkessons godkännande för alla politiska steg. Kristersson skulle alltså bli helt beroende av en man han inte ens vill bli fotograferad tillsammans med.

Men helomvändningen skapar också ett unikt läge. Ulf Kristersson kan nu ge Sverigedemokraterna historiskt stor makt – trots att han lovade att inte göra det inför valet 2018.

Med andra ord kommer Kristersson göra något väljarna inte gett honom mandat till att göra. 

Röstade du på M 2018? Då röstade du på SD-inflytande, trots att du inte visste om det.

4. Stora satsningar skippas

Precis innan regeringskrisen var den socialdemokratiska regeringen i full gång med flera stora reformer, bland annat förstärka den svenska a-kassan och förbättra sjukförsäkringen genom att ta bort stupstocken. Det är förändringar som Kristersson med största sannolikhet kommer att stoppa.

5. Vinstjakten i välfärden blir garanterat kvar

Senaste tiden har välfärdsskandalerna avlöst varandra. Enligt en ny Novus-undersökning beställd av Katalys vill en majoritet av svenska folket begränsa vinsterna i välfärden.

Bara en liten minoritet vill ha kvar systemet som det ser ut idag. Men Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill ha kvar obegränsade vinstuttag i välfärdsföretag. Så skandalerna lär bara fortsätta. 

6. Historiskt svag regering

Kristerssons regering skulle vackla från dag 1. Om Centerpartiet fortsätter att säga nej krävs det att en vilde byter sida från Löfven-underlaget till högergrupperingen för att Kristersson ska få 175 mandat.

Det är det minsta möjliga regeringsunderlaget. I praktiken räcker det med att någon byter sida eller är frånvarande på en omröstning för att Kristersson ska misslyckas.

7. Abortfrågan kan bli aktuell igen

Inför valet 2018 ville både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna försämra den svenska aborträtten. Det gick inte hem hos väljarna, och sen dess verkar det som att SD och KD har ändrat sig.

Men det finns fortfarande många väljare inom de båda partierna som vill ha en tuffare lagstiftning – om dessa personer vädrar morgonluft kan frågan hamna i hetluften igen. 

Läs mer

Populärt