HemRekommenderatLista: Så tycker partierna om religiösa friskolor

Lista: Så tycker partierna om religiösa friskolor

Vad tycker partierna i riksdagen om religösa friskolor? Här är deras egna ord om den brännheta frågan.

Reilgiösa friskolor är en ständigt het fråga. I Gävle stängdes en skola 2020 efter att det avslöjats att elever kan radikaliseras in i extremism, 2019 kunde GP avslöja ett liknande fall i Göteborg. Och nyligen stängde Skolinspektionen en skola i Göteborg efter att det avslöjats att skattepengar slussats ut till extrema rörelser i Somalia, skriver Expressen.

Men varför får då detta fortsätta?

Anledningen är helt enkelt att det finns en majoritet i riksdagen som vill fortsätta ha det så. Bara tre partier vill förbjuda religiösa friskolor. Här är partiernas egna ord om religiösa friskolor:

Sverigedemokraterna – vill INTE förbjuda religiösa friskolor

Från SD:s hemsida: ”Sverigedemokraterna vill varken införa vinstförbud eller vinstbegränsning för friskolor”. Däremot ska tillsynen skärpas.

Moderaterna – vill INTE förbjuda religiösa friskolor

Moderaterna är för friskolor och fritt skolval. Inför valet 2018 gjorde M ett utspel om att inga nya religiösa friskolor skulle få startas – det finns dock ingen politik om att förbjuda dem som redan finns.

Kristdemokraterna – vill INTE förbjuda religiösa friskolor

KD tycker det är bra med friskolor, och har flera gånger sagt att man inte vill förbjuda eller stoppa religiösa friskolor. 2018 var det till och med ett vallöfte.

Liberalerna – vill INTE förbjuda religiösa friskolor

Liberalerna är tuffast bland högerpartierna. Man vill inte förbjuda men begränsa friskolor. På L:s hemsida står det att ”alla barn och unga ska slippa påtvingad religiös och politisk påverkan i skolan”. Något förbud vill man dock inte ha.

Centerpartiet – vill INTE förbjuda religiösa friskolor

Från C:s hemsida: ”Centerpartiet är för det fria skolvalet och är för att det finns fristående skolor. Vi ser inte i dagsläget något behov av att stoppa alla religiösa friskolor”

Miljöpartiet – VILL förbjuda religiösa friskolor

Fram till för ett par år sen var Miljöpartiet inte emot religiösa friskolor. Men sen ett kongressbeslut 2019 vill nu MP förbjuda religiösa friskolor, skriver tidningen Dagen.

Vänsterpartiet – VILL förbjuda religiösa friskolor

Vänsterpartiet vill förbjuda religiösa friskolor, något man uttalat flera gånger, här till exempel på Twitter.

Socialdemokraterna – VILL förbjuda religiösa friskolor

Från Socialdemokraternas hemsida:

”Svensk skola ska vara en plats där barn och unga med olika bakgrund möts. Att elever med olika erfarenheter lär sig att samarbeta bygger sammanhållning och motverkar splittring. Att skilja elever åt utifrån religion eller kön är inte förenligt med den svenska modellen.

Socialdemokraterna går därför till val på att förbjuda religiösa friskolor.”

RELATED ARTICLES

Populärt