NyheterKrigsprotest i direktsänd rysk tv – tackas av Zelenskyj

Krigsprotest i direktsänd rysk tv – tackas av Zelenskyj

En kvinna genomförde en kupp på rysk stats-tv under måndagen då hon under en nyhetssändning visade en skylt med budskap mot kriget.

Kvinnan sprang in bakom programledaren under en nyhetssändning på måndagskvällen och höll upp en skylt med texten ”Nej till krig. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er”.

Kvinnan arbetade själv på tv-kanalen, enligt människorättsgruppen OVD-Info, och ska ha gripits efter händelsen. I Ryssland är det enligt lag förbjudet att benämna invasionen av Ukraina som ett krig.

Innan hon genomförde kuppen publicerade hon ett videomeddelande där hon sade sig vara ”djupt ångerfull” över att ha deltagit i Kremls propaganda och uppmanade ryssar att protestera mot kriget. ”Det är bara vi som har möjlighet att stoppa den här galenskapen”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade senare kvinnan.

– Jag är tacksam mot de ryssar som inte slutar försöka förmedla sanningen. Till de som kämpar mot desinformation och berättar sanningen, verklig fakta, för sina vänner och nära och kära, sade Zelenskyj i ett videomeddelande publicerat på Telegram, raporterar CNN.

– Och ett personligt tack till kvinnan som gick in i tv-studion på Kanal 1 med ett plakat mot kriget.

Kvinnans advokat, Dmytro Zachvatov, har sagt till CNN att han inte har kunnat kontakta sin klient, trots rapporter om att hon ska ha tagits till en polisstation i Moskva.

Läs mer

Populärt