fbpx
HemNyheterZelenskyj tackar Sverige

Zelenskyj tackar Sverige

– Det är ingen slump att både Ukrainas och Sveriges flagga är gul och blå, för vi står för frihet, rättvisa och alla människors lika värde.Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal till den svenska riksdagen.

– Det är logiskt för Sverige har stått för den största hjälpen till Ukraina, vilket jag är mycket tacksam för, säger Zelenskyj i sitt tal som hålls på dagen en månad efter Rysslands invasion av Ukraina.

Den ukrainske presidenten fick stående ovationer i riksdagen.

Zelenskyj talar om hur de ryska bombningarna har slagit sönder skolor, sjukhus och infrastruktur i Ukraina. Hur det har drabbat människor.

– Varför gör Ryssland detta? Varför gör Ryssland detta mot oss? Varför gör de ett grannland till slavar? säger han.

Allt försvinner

– Om Ukraina inte försvarade sig själv skulle det innebära att allt som vi, och ni, värderar skulle försvinna, säger han.

Zelenskyj säger i Sveriges riksdag att rysk propaganda visar hur rysk aggression skulle kunna ta över Gotland

– Varför? För de tycker att det skulle vara bekvämt att sätta in luftvärn där mot Baltländerna.

Det här är en stor utmaning för det europeiska försvarssystemet, fortsätter presidenten.

– Vi måste göra vårt bästa för att se till att Ryssland söker fred.

”Vi är tacksamma”

– Det var ett historiskt beslut från Sverige att skicka militära medel, vi är tacksamma för det.

Sanktionspaket måste godkännas varje vecka, ingen rysk olja, inga ryska fartyg i svenska hamnar. De måste skäras av från finansiering, och det är ett ansvar för hela Europa, säger han..

– Ett ansvar för hela den fria världen, säger Zelenskyj.

Regeringen med statsminister Magdalena Andersson i spetsen anlände tillsammans till riksdagen för att lyssna på talet.

– Det är ett oerhört viktigt tal. Han kommer att berätta om krigets fasor och hur man bombar urskillningslöst mot civila, vilket är ett krigsbrott, och han vill ha mer militär hjälp, säger utrikesministern Ann Linde på väg in i kammaren.

Hon är beredd att ge Ukraina ytterligare militärt stöd.

– Vi är nu uppe i över en miljard i militärt materiel. Om det här kriget fortsätter så utesluter jag absolut inte det, säger Linde.

Unika stödinsatser

”Jag är hedrad över att Ukrainas president vill tala till riksdagen mitt under brinnande krig. Riksdagen har beslutat om unika stödinsatser för Ukraina och står fortsatt bakom landets kamp för sin frihet”, kommenterade talman Andreas Norlén i går, när det blev känt att talet inför de svenska folkvalda skulle hållas.

– Det är naturligtvis viktigt att många av världens beslutsfattare får höra direkt från honom om situationen och vilka önskemål som finns från den ukrainska statsledningens sida i det här läget, sade statsminister Magdalena Andersson (S) i går.

Efter talet reser hon till Bryssel och EU-toppmötet.

Mer stöd

Zelenskyj har tidigare talat till bland annat EU-parlamentet och USA:s kongress. Då har han dels tackat för stödet från väst, dels vädjat om mer stöd – bland annat att en flygförbudszon ska införas över Ukraina, något som både USA och Nato hittills har vägrat att göra.

Zelenskyj har också vädjat om mer stöd i form av vapen och under onsdagen beslutade Sverige att skicka ytterligare 5 000 pansarskott till landet.

Den ukrainske presidenten har också uppmanat människor världen över att ge sig ut på gatorna i dag för att protestera mot det ryska anfallskriget.

– Gå ut på era torg, era gator. Gör er synliga och hörda. Berätta att människor är viktiga, att frihet är viktigt, att fred är viktigt, att Ukraina är viktigt, säger Zelenskyj.

RELATED ARTICLES

Populärt