fbpx
BreakingÅrets högsta temperatur uppmätt

Årets högsta temperatur uppmätt

Årets hittills högsta temperatur har uppmätts under måndagseftermiddagen, enligt SMHI:s preliminära mätningar.På Uppsala flygplats registrerades 19,2 plusgrader på annandag påsk.

Det klår den tidigare värmetoppen för året, vilket var 18,3 grader i Gladhammar i Västerviks kommun den 24 mars.

– Det har varit ganska varmt överallt, men som varmast i östra Svealand, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI, till TT.

Även i norr har det varit varmt. I mellersta Norrland har man noterat 17 grader och i nordligaste Norrbotten 15 grader, säger Reimer.

Även resten av veckan ser ut att bjuda på fint väder med möjlighet till nya toppnoteringar.

– Det ser ut att kunna vara liknande väder, med en hel del sol generellt, säger Reimer.

SMHI flaggar för att det är risk för gräsbränder i Götaland, i snöfria delar av Svealand och södra Norrland samt på Gotland.

Först till helgen blir det kallare, enligt prognosen. Uppehållsvädret förväntas hålla i sig fram till början av nästa vecka, då ett nederbördsområde väntas dra in över landet.

Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser varnar för lavinrisk i stora delar av fjällvärlden. Särskilt i västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, Kebnekaisefjällen och i Abisko/Riksgränsfjällen varnas det för betydande lavinfara – motsvarande en trea på en femgradig skala.

Läs mer

Populärt