UtblickMusk har köpt Twitter – så vill han förändra plattformen

Musk har köpt Twitter – så vill han förändra plattformen

Elon Musk vill förstärka yttrandefriheten på Twitter – men kritiseras själv för att tysta anställda på Tesla.

Elon Musks köp av Twitter har föregåtts av veckor av spekulationer och tolkningar av hans olika inlägg på plattformen.

Budet som Twitters ledning först såg som ointressant blev på kort tid till en affär där Elon Musk, med hjälp av bland annat bankfinansiering, köper Twitter för 44 miljarder dollar, motsvarande cirka 428 miljarder kronor.

Tesla-grundaren, som med god marginal är världens rikaste person, har under processen frågat sina följare på Twitter vad de vill förändra med plattformen. Varför inte en funktion som gör att det går att redigera inlägg i efterhand?

I ett pressmeddelande trycker Elon Musk på vikten av yttrandefrihet. Det är ”fundamentet för en fungerande demokrati”, skriver han. Twitter, menar han, är torget där diskussioner som är avgörande för mänsklighetens framtid förs.

Nyligen vägrade han till exempel stoppa ryska nyhetssajter från plattformen med hänvisning till yttrandefriheten.

Flera amerikanska nyhetsmedier menar dock att Elon Musk främst förespråkar ett slags yttrandefrihet som gynnar honom själv och dem som tycker som honom.

Bloomberg skriver att han genom åren till exempel gått hårt åt personer som kritiserat honom eller hans projekt. Anställda på Tesla tvingas bland annat skriva på avtal som hindrar dem från att dra sin arbetsgivare inför rätta.

Läs mer

Populärt