fbpx
NyheterFler tror på sjunkande bostadspriser

Fler tror på sjunkande bostadspriser

Allt fler förväntar sig att priserna på bostäder kommer att sjunka, visar nya siffror från SCB.

Fler hushåll förväntar sig sjunkande bostadspriser, visar SEB:s senaste boprisindikator. Andelen som tror att priserna kommer att sjunka uppgick till 24 procent i maj, en ökning med 11 enheter jämfört med föregående månad.

Boprisindikatorn motsvarar skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive fallande priser. I maj minskade indikatorn med 21 enheter, från 39 till 18.

Andelen som i stället trodde på stigande priser ligger nu på 42 procent, en minskning på 10 enheter jämfört med förra månaden.

Fler tror också på att en högre reporäntenivå. I genomsnitt tror hushållen att reporäntan kommer att ligga på 1,36 procent om ett år, vilket motsvarar en ökning med 0,23 procentenheter jämfört med föregående månad.

En större andel planerar också inför att binda sina helt eller delvis rörliga bolåneräntor. 14 procent funderar nu på att binda inom kommande tremånadersperiod, en ökning med 4 enheter jämfört med föregående månad.

Läs mer

Populärt