fbpx
UtblickRyska styrkor lämnar Mariupol

Ryska styrkor lämnar Mariupol

De flesta ryska styrkor som har befunnit sig vid den ukrainska hamnstaden Mariupol har lämnat området och begett sig norrut i Donbassregionen, enligt USA:s försvarshögkvarter. Men attackerna mot stålverket Azovstal rapporteras fortsätta.

Kvar i sargade och sönderskjutna Mariupol finns runt 2 000 ryska soldater, vilket motsvarar ungefär två bataljonstaktiska grupper, enligt USA. De befinner sig runt stålverket Azovstal, där de sista ukrainska soldaterna i staden har tagit sin tillflykt.

En markoffensiv i området fortsätter, trots Rysslands president Vladimir Putins tidigare order om att stålverket skulle isoleras och inte stormas, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste underrättelseanalys.

”De förnyade försöken att säkra Azovstal och helt inta Mariupol är troligtvis kopplat till kommande segerdagen den 9 maj och Putins vilja att nå en symbolisk framgång i Ukraina” står det i rapporten.

Nya evakueringar

Nästan 500 civila har evakuerats ur staden och stålverket i veckan, enligt ukrainska presidentämbetet.

En ny fordonskolonn organiserad av FN och Internationella rödakorskommittén hoppas komma fram på fredagsmorgonen för att evakuera de omkring tvåhundra civila som enligt Mariupols borgmästare gömmer sig i tunnlarna under stålverket.

– Vi måste fortsätta att göra allt vi kan för att få ut människor från detta helvete, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Ryssland lovade att styrkorna vid stålverket skulle pausa striderna i tre dagar, mellan klockan 07–17, från och med i torsdags, men uppgifterna om eldupphöret efterlevdes gick under gårdagen isär.

Strider by för by

Rysslands fokus ligger fortsatt på Donbassregionen i östra Ukraina, enligt USA, som bedömer att styrkorna inte gjort de framsteg som Ryssland hoppats på. Ukrainska militären hävdar att de har återtagit några områden i söder och avvärjt attacker i öster. Striderna mellan ukrainska och ryska soldater uppges sker by för by och Pentagons talesperson John Kirby säger att ryska styrkor endast gör långsamma framsteg i Donbass.

Läs mer

Populärt