fbpx
UtblickRyssland tros ändra plan – Ukraina tar mark

Ryssland tros ändra plan – Ukraina tar mark

Ryssland ger upp sina planer på en storskalig omringning av ukrainska styrkor i regionen Donbass, tror analytiker vid tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW). Ukraina säger sig ta mark i norr och förbereder sig för nya attacker.

I stället för att försöka sig på att innesluta ukrainska styrkor i ett jätteområde i en tänkt linje från staden Donetsk till Izium, tror ISW att ryska befälhavare riktar in sig på att försöka säkra hela Luhanskprovinsen i stället.

ISW bedömer att Ryssland i närtid fokuserar på slaget om staden Severodonetsk i Luhansk.

Analysen är i linje med vad Serhij Hajdaj, guvernör i Luhanskprovinsen, tror.

Han skriver i ett Facebookinlägg på söndagen att tio procent av Luhansk är under ukrainsk kontroll, och att Ryssland medvetet har attackerat ett sjukhus i Severodonetsk och att det har varit strider i byar utanför staden.

Förstör broar

Severodonetsk är den stad längst i öst som fortfarande är under ukrainsk kontroll och om den faller skulle det innebära att Kreml i praktiken kontrollerar Luhansk, som tillsammans med Donetsk utgör Donbassregionen, skriver AFP.

– Vi förbereder oss för nya försök från Ryssland att attackera Donbass, för att på något sätt intensifiera sina förflyttningar i södra Ukraina, säger president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal.

– Ockupanterna vill fortfarande inte erkänna att de nått en återvändsgränd och att deras så kallade ”specialoperation” redan är bankrutt, fortsätter Zelenskyj.

Ukrainska försvaret uppger i ett inlägg på Facebook att man har förstört järnvägsbroar mellan Severodonetsk och Rubizjne, för att försvåra för de ryska styrkorna.

Kievs styrkor gör också framsteg i norra delarna av Ukraina där de nu närmar sig ryska gränsen, enligt inrikesministerns rådgivare Vadim Denisenko. Nya flyglarm hördes dock över staden Charkiv under natten.

Nya militärövningar

Ryssland säger sig å sin sida ha beskjutit bland annat fyra ammunitionslager i Donetsk.

Något som också kan störa Ukrainas försvarsmakt är nya militärövningar mot gränsen till Ukraina som meddelats från Belarus.

”Närvaron av belarusiska styrkor nära gränsen kommer troligen låsa ukrainska soldater så de inte kan sättas in för att stödja i insatserna i Donbass”, skriver brittiska försvarsdepartementet i sin senaste uppdatering.

Läs mer

Populärt