NyheterTurkiet "säger inte ja" till Sverige och Finland

Turkiet ”säger inte ja” till Sverige och Finland

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet inte kommer att säga ja till Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato.

– Vi kommer inte att säga ja till dem som tillämpar sanktioner mot Turkiet för att gå med i säkerhetsorganisationen Nato, säger Erdogan på en presskonferens.

En diplomatkälla uppger för nyhetsbyrån AFP att Turkiet på måndagen blockerade en deklaration från Nato angående beskeden från Sverige och Finland. Enligt samma källa ska Erdogan ha fattat det beslutet själv.

Turkiets utrikesminister

På måndagseftermiddagen lade Nato på sitt officiella Twitterkonto ut ett kort anförande av generalsekreterare Jens Stoltenberg där han bland annat konstaterar att ”om Sverige och Finland beslutar sig för att ansöka (om Natomedlemskap) så skulle det vara en historisk händelse”.

Senare meddelade Natochefen på sitt privata konto att han under dagen varit i kontakt med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu om Sveriges och Finlands Natobeslut.

”Turkiet är en viktig allierad och all oro kring säkerhet behövs tas upp. Vi måste hålla ihop i den här historiska stunden”, skriver Stoltenberg bland annat.

”Borde inte bemöda sig”

På måndagen kom också uppgiften att en grupp svenska och finländska diplomater planerar att inom kort resa till Turkiet.

– De säger att de kommer till Turkiet på måndag. Kommer de för att övertala oss? Ursäkta, men de borde inte bemöda sig, säger Erdogan.

Ett Natomedlemskap måste godkännas av alla de 30 medlemsländernas parlament.

Utrikesminister Ann Linde (S) har via sin pressekreterare avstått att kommentera Erdogans uttalande.

Men i en intervju med finska Yle ställer sig Finlands statsminister Sanna Marin undrande till Turkiets uttalanden.

– Såklart är de här budskapen oroväckande. Frågan uppstår förstås varför budskapen är annorlunda nu. Tidigare har Finland försäkrats om att Turkiet inte vill lägga några som helst hinder i vägen för Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap eller försvåra den här processen.

Marin kommenterade också Erdogans uttalande om den ovälkomna delegationen.

– Det är inte speciellt uppmuntrande, men jag tror att ärendet löser sig genom diskussion, säger hon.

Turkiet, Finland och Sverige hade i lördags samtal vid mötet för Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Där togs Erdogans anklagelser upp, om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.

Linde: Översättningsmiss

Efter mötet hävdade den turkiska delegationen att Ann Linde hade uppträtt provokativt, vilket Linde å sin sida sade berodde på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.

– Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess, sade Linde i samband med att Socialdemokraterna meddelade sitt beslut om Nato i söndags.

Läs mer

Populärt