HemNyheterInget svenskt Nato-ja i Ungern nästa vecka

Inget svenskt Nato-ja i Ungern nästa vecka

Det ungerska parlamentet kommer inte att behandla den svenska Natoansökan nästa vecka. Det står klart sedan agendan spikats.Därmed drar ratificeringen ut ytterligare på tiden.

På måndag den 25 september samlas det ungerska parlamentet i Budapest för höstens första sessionsvecka. På tisdagseftermiddagen beslutades vilka ärenden som ska behandlas under veckan.

Men den svenska Natoansökan finns inte med på agendan, enligt oppositionspolitikern Ágnes Vadai.

Beskedet är inte särskilt förvånande eftersom flera ledande ungerska politiker har kritiserat Sverige den senaste tiden.

Ett exempel är utrikesminister Péter Szijjártó som i ett brev till utrikesminister Tobias Billström (M) tar upp ett fyra år gammalt videoklipp från UR som beskriver demokratin i landet som på nedgång. Den ungerske ministern varnar i brevet för att det kan få konsekvenser för Sveriges inträde i Nato.

Inte heller Turkiet har ratificerat den svenska Natoansökan. På Natotoppmötet i Vilnius i juli lovade Turkiets president Recep Tayyep Erdogan att han så snart som möjligt ska skicka över ansökan för ratificering till det turkiska parlamentet. Det väntas ske när parlamentet öppnar igen i oktober efter sommaruppehållet.

I helgen upprepade Erdogan sin kritik mot att Sverige inte gör tillräckligt för att bekämpa terrorister och att det inte kan accepteras.

RELATED ARTICLES

Populärt