fbpx
UtblickDanska tidningar kräver statsministerns avgång

Danska tidningar kräver statsministerns avgång

Danmarks statsminister Mette Frederiksen bör avgå, står det på flera av landets största tidningars ledarsidor. Hennes stödpartier verkar dock rädda henne från ett eventuellt riksrättsåtal.

I dagstidningen Berlingske står det redan i rubriken: ”Mette Fredriksen bör avgå som statsminister”. Där beskrivs kritiken som historisk och som en granatchock för de inblandade tjänstemännen.

”Men den största skandalen kan mycket väl vara att de som är dessa tjänstemäns arbetsgivare – regeringen – inte ställs till svars”, skriver ledarskribenten.

”Bara en utväg”

Jyllands-Posten skriver att det finns ett ”före” och ett ”efter” torsdagen den 30 juni, oaktat om folketinget i slutänden väcker ett riksrättsåtal mot Frederiksen eller inte.

”Här och nu finns det bara en utväg för Mette Frederiksen, och det är att avgå”, står det där.

Weekendavisen beskriver det som att regeringen har offrat tjänstemännen för att själv undkomma konsekvenser. Tidningen Politikens ledarsida skriver att förtroendet för demokratin riskerar att drabbas om regeringens stödpartier inte ser till att det sker en oberoende utredning om huruvida riksrättsåtal borde väckas. Den linjen är även Kristeligt Dagblad inne på.

Den socialdemokratiska regeringens stödpartier Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti sätter sig emot en utredning av oberoende jurister om grunderna för ett riksrättsåtal. Då finns det ingen majoritet i folketinget för det.

Sänkte hel bransch

Frederiksen tog emot skarp kritik på torsdagen för att hon kommit med ”grovt vilseledande” uppgifter om regeringens agerande i den så kallade minkskandalen. När en muterad variant av coronaviruset upptäcktes bland minkar i Danmark under hösten 2020 beslutade regeringen att alla 15 till 17 miljoner minkar i landet skulle avlivas, vilket det inte fanns någon laglig grund för.

Den danska minknäringen har varit världsledande i flera årtionden, men gick i graven i och med massavlivningen.

Läs mer

Populärt