UtblickRyssland utrymmer – tros lägga villospår

Ryssland utrymmer – tros lägga villospår

Civila människor har börjat slussas bort från Cherson när ukrainska styrkor närmar sig storstaden. Ryssland tros vilja linda in ett nytt och nära förestående nederlag i andra ord.

Under den kommande veckan ska 10 000 personer om dagen ”omlokaliseras” från den ena sidan av floden Dnepr – som delar Cherson – till den andra sidan där Ryssland har tydligare kontroll. Även ockupationsstyrets ledning kommer att dra sig tillbaka.

– Vi kommer inte att ge upp staden, sade det ryska ockupationsstyrets ledare i staden, Vladimir Saldo, till rysk tv på onsdagen.

General Sergej Surovikin, som sedan knappt två veckor har högsta operativa befäl över den ryska krigsinsatsen, medger i en intervju med den propagandistiska nyhetsbyrån Tass att läget i Cherson-regionen är spänt och svårt.

– Vi kommer att agera medvetet och vid rätt tillfälle, utan att utesluta svåra åtgärder, säger han.

Både Saldo och Surovikin uttrycker förväntningar om ett storskaligt ukrainskt anfall i närtid – och larmar då om att civila kan hamna i skottlinjen.

Ryssarna beskriver det som att stadens invånare evakueras av humanitära skäl, men anklagas för att tvångsdeportera ukrainare längre in på ockuperad mark eller rentav till Ryssland. Ukraina uppmanar invånare att vägra följa med.

”Lärt sig av misstag”

Ryssland lägger fram vinklad information för att rättfärdiga en stor och planerad reträtt, bedömer den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW). Den pekar på just Saldos och Surovikins uttalanden.

”Rysslands militära ledning har uppenbarligen lärt sig av tidigare informations- och operativa misstag under den nyliga ukrainska motoffensiven i Charkiv-regionen”, skriver ISW i sin senaste rapport om krigets utveckling.

Således försöker ryssarna antagligen redan nu mildra konsekvenserna av att återigen misslyckas med att stå emot ännu en ukrainsk framryckning, fortsätter analysen.

Ryssland hävdar också utan vidare hänvisning att Ukraina smider planer på en attack mot ett vattenkraftverk uppströms i floden Dnepr, vilket sannolikt skulle orsaka stora översvämningar i Cherson.

ISW ser det som ett möjligt villospår – för att Ryssland själva skulle kunna anfalla kraftverket och skylla på Ukraina:

”Den ryska militären kan se det som att man genom att förstöra dammen skulle kunna få täckning för sin reträtt från Dneprs högra (nordvästra) strand och förhindra eller fördröja ett ukrainskt avancemang över floden.”

Svårt korsa floden

Cherson var den första stora stad i Ukraina som ockuperades av den ryska militären inom ramen för den storskaliga invasionen som inleddes i februari.

På onsdagen beordrade president Vladimir Putin att krigslagar skulle införas på ockuperad mark, i de fyra områden som Ryssland säger sig ha annekterat. Beredskapen har också höjts i angränsande regioner i Ryssland.

Alla broar över den i flera fall kilometerbreda floden Dnepr har förstörts. Därför är Ryssland beroende av tillfälliga förbindelser som har upprättats nyligen och olika slags mindre färjor, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

Britterna noterar också hur ryska företrädare försöker framställa den pågående förflyttningen över floden.

”Det indikerar sannolikt att de ryska myndigheterna på allvar överväger ett stort tillbakadragande av sina styrkor från området väster om Dnepr”, skriver departementet.

Sparar in på elen

Rysslands anfall under denna vecka har framför allt riktats mot infrastruktur och kraftverk på flera håll i Ukraina. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj så har 30 procent av landets kraftverk beskjutits och förstörts. Vissa orter har blivit av med el och vatten.

Regeringen uppmanar Ukrainas invånare att kraftigt begränsa elkonsumtionen från och med torsdag.

”Snälla, sätt inte på onödiga elapparater”, meddelar Volodymyr Zelenskyj via Telegram.

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen kallar Rysslands angrepp mot Ukrainas elnät som ren och skär ”terror” som också kan betecknas som krigsbrott, när hon framträdde inför EU-parlamentet på onsdagen.

Läs mer

Populärt