fbpx
HemNyheter5 "tips" från regeringen för att klara av krisen

5 ”tips” från regeringen för att klara av krisen

Nästan varje dag kommer nya larm om skenande matpriser och barnfamiljer som har svårt att ha råd med mat. Men här kommer lite tips från ministrarna!

Tre av tio ensamstående föräldrar med en inkomst under 35 000 kronor i månaden har haft svårt att köpa näringsrik mat till sina barn det senaste halvåret. Det visar en undersökning från Sifo som Ekot rapporterar om.

Men som tur är har Ulf Kristersson, Ebba Busch, Elisabeth Svantesson och de andra i regeringen några riktigt bra tips till alla som har det tufft just nu!

1. Jämför priser

Matpriserna har skenat under den senaste tiden. I bland annat Frankrike har pristak på vissa matvaror införts, något som även föreslagits av Vänsterpartiet. Socialdemokraterna vill att regeringen kallar till sig matjättarna för samtal om prishöjningarna.

Men Elisabeth Svantesson verkar anse att det största ansvaret ska ligga på konsumenterna.

– Som konsument får man också jämföra, var ska man handla? Finns det handlare eller butiker som höjer i onödan, säger hon i en intervju med Expressen.

2. Tala med din bank

Ytterligare ett tips från finansministern.

Till de hushåll som väntar sig en rejäl räntesmocka i år säger Svantesson att man kan ”vända sig till sin bank och få en paus på sina amorteringar”.

Detta trots att Moderaterna inför valet lovade att införa en amorteringspaus.

3. Ullunderställ

Nästa tips kommer från energiminister Ebba Busch. I november tipsade hon om att man kunde spara el genom att ha ett ullunderställ på sig. Inför valet var Ebba Busch själv framme och hånade elspartips av den sorten.

– Alla i Sverige behöver hjälpas åt för att hålla nere elförbrukningen, för det håller också nere priset. Vi behöver kanske dra på oss ullunderställ och också prata med familjen varför man håller igen lite grand, sa KD-ledaren till TV4 i november.

Ett bra underställ kostar mellan 250 och 1 000 kronor.

4. Bit ihop

Ulf Kristersson, Sveriges statsminister, har också ett bra tips. Bit ihop.

– Det är bara att bita ihop. Det här kommer vara en tuff tid, en svår ekonomisk tid, sa statsministern till TV4 i november.

5. Ta ansvar

Sista tipset kommer från finansminister Elisabeth Svantesson.

När Svantesson intervjuades av SVT i början av mars i år sa hon att ”alla måste ta ansvar”, när hon fick frågor om matpriserna och hushållens tuffa situation.

Tack för tipset!

RELATED ARTICLES

Populärt