fbpx
NyheterSå mycket dyrare har det blivit att mata katten

Så mycket dyrare har det blivit att mata katten

Äter katten dig ur huset? Inte undra på.Maten till husdjuren hör till det som ökade mest i pris i februari, hela 5,1 procent på bara en månad, enligt den oberoende sajten Matpriskollen.

– I princip all djurmat har stigit i pris. Den har höjts tidigare, men nu kom en stor höjning på 5 procent i februari. På tolv månader är ökningen 17 procent i årstakt, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Matpriskollen har undersökt 1 100 artiklar hos de stora dagligvarukedjorna (inte hos de mer specialiserade djurbutikerna). Kattmaten har ökat mer i pris än hundmaten, plus 6,2 procent jämfört med januari. Hundarnas mat har ”bara” stigit med 4,6 procent.

Ulf Mazur konstaterar att prisökningarna är rent våldsamma på vissa produkter. En hel del sorters mat, både torr och blöt, har stigit över 50 procent i ett enda slag. Några få har till och med höjts ännu mer, upp mot 70 procent.

Mycket dyrare sand

Men också djurtillbehör ökar i pris. Han pekar på en särskild sorts kattsand, som stigit från 82:50 kronor till 125 kronor. Det är en ökning på mer än 50 procent.

– Det är enorma tal.

Man kan fråga sig om det kan ha blivit fel, eller har kanske prissättningen på djurmaten helt havererat? Men det handlar om att alla komponenter i processen för att göra djurmat helt enkelt ökar så mycket i pris var och en.

Import från Kina

– Vissa varor importeras från Kina, som är en stor producent inom djurfoder, säger Ulf Mazur.

Det kan bero på både leveransproblem och transporter som kört ihop sig, konstaterar han. Men importerade varor drabbas också av den låga kronkursen.

– Det är stora kostnadsökningar även för djurfoder, precis som för mat till människor och importerade varor har nog de allra högsta kostnadsökningarna, säger Ulf Mazur.

Läs mer

Populärt