NyheterSplittring inom Kristdemokraterna: "Vad står K:et för?"

Splittring inom Kristdemokraterna: ”Vad står K:et för?”

Kristet parti med mjuka värderingar? Eller ett festande parti med alkohol, knark och hårda tag mot brottsligheten? Krisen inom Kristdemokraterna blir allt värre.

Det stormar inom KD.

Det satte igång i förra veckan då partisekreteraren Johan Ingerö tvingades avgå efter att ha anklagats för sexuellt ofredande av EU-parlamentarikern Sara Skyttedal. Händelsen ska ha ägt rum på en spritfest 2014.

Krisen fortsatte sedan när partiledaren Ebba Busch totalsågade både Skyttedal och Ingerö i intervjuer med journalister.

Busch menar att Ingerö fått sparken för att han varit för dålig på sitt jobb, samtidigt som hon gått till hårt angrepp mot Skyttedals liberala syn på droger.

– Man kan inte företräda partiet och bruka narkotika, har Ebba Busch sagt till Aftonbladet.

Med andra ord har den senaste veckan handlat om knark, bråk, sexuella övergrepp och stora mängder sprit.

Nu rullar den kristdemokratiska dokusåpan vidare.

Lokal kritik

Nu kommer kritik från de tunga distrikten Örebro och Jönköping, som menar att partiets vägval kan ha skrämt bort forna kärnväljare.

– I Örebro kommun har vi haft ett brett stöd bland kyrkliga väljare, genom att vi stått upp för människors lika värde, för den utsatta, för flyktingen, säger Susanne Lindholm, oppositionsråd för KD i Örebro, till Dagens Nyheter.

Andreas Sturesson, som är kommunalråd i Jönköping, säger till Jönköpings-Posten att partiet haft svårt att nå ut med sina ”hjärtefrågor”.

Samtidigt menar Frida Park på den kristna tidningen Dagen att man nu kan undra vad K:et står för i Kristdemokraterna.

Men från toppen får Jönköping och Örebro kalla handen.

Ebba Busch menar snarare att det är de lokala företrädarnas fel att KD inte blev större i valet.

– Jag har noterat att flera tunga företrädare valde att driva en annan linje lokalt, vilket resulterade i ett tapp i valet till SD, säger hon till DN.

”Obegripligt”

Men det är inte bara politiker som undrar vad exakt Ebba Busch håller på med.

I ett inslag från Morgonstudion uttalar sig SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein om Ebba Buschs krishantering. Hon menar att Busch utförde en ”skoningslös sågning” av Johan Ingerö när partiledaren valde att kritisera den före detta partisekreteraren på ett möte med journalister.

– Den var faktiskt ganska obegriplig. Den här affären var på väg att blåsa över, inget nytt hade kommit fram. Då väljer Ebba Busch att sätta sig på et möte med oss riksdagsjournalister och förklara att Johan Ingerö var fullständigt hopplös på sitt jobb både som kommunikatör och organisatör, säger Marmorstein i morgonstudion.

Hon fortsätter:

– Det är väl, får man säga, inte den högsta formen av ledarskap och framför allt är det ett praktexempel på ganska dålig krishantering med tanke på att den här affären var på väg att blåsa över. 

Läs mer

Populärt