fbpx
NyheterMitt i räntekrisen: Swedbank gör storvinst

Mitt i räntekrisen: Swedbank gör storvinst

Många hushåll har det tufft just nu. Men Swedbank skrattar hela vägen till… ja, till banken.

Det senaste året har varit tufft för många med stigande matpriser, inflation och höga räntor. På jättebanken Swedbank visar man däremot upp miljardvinster.

– Ett fortsatt starkt resultat i en svagare konjunktur, säger vd Jens Henriksson till TT.

Bara bankens räntenetto ligger på nästan 13 miljarder kronor för tredje kvartalet – förra kvartalet låg den siffran på 8,4 miljarder.

S och V vill ha bankskatt

Det kan blåsa upp till politisk strid om bankernas vinster. Regeringen och Sverigedemokraterna har visat lågt intresse för att reglera bankernas storvinster, finansminister Elisabeth Svantesson menar till och med att det inte går att beskatta bankerna.

Men på rödgröna sidan ser det annorlunda ut.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha en bankskatt som ska få bankerna att faktiskt bidra till krisen och inte bara göra pengar på den.

– Det är rimligt att de sektorer som tjänar stora pengar på den här krisen, och som kan se sina vinstmarginaler öka, är med och bidrar till att bygga Sverige starkare i krisen. Det är inte så konstigt, så brukar vi nämligen göra i Sverige. Vi bidra efter förmåga, särskilt i tuffa tider, sa Socialdemokraternas Niklas Karlsson på en pressträff nyligen.

Läs mer

Populärt