fbpx
UtblickTrump uppges ha spridit ubåtshemligheter

Trump uppges ha spridit ubåtshemligheter

USA:s tidigare president Donald Trump har läckt hemligstämplad information om landets atomubåtar, enligt amerikanska medier.

Trump berättade dessa hemligheter vid ett möte på sitt Floridaresidens Mar-a-Lago kort efter att han hade lämnat Vita huset, enligt ABC News och The New York Times samstämmiga uppgifter. Bägge medier hänvisar till icke namngivna källor.

Mötet med affärsmannen, som The New York Times identifierar som mångmiljardären Anthony Pratt, ägde enligt uppgifterna rum i april 2021. Där sägs Pratt ha anfört att Australien borde köpa militära ubåtar av USA i framtiden. Trump uppges då ha berättat hur många kärnvapenspetsar som USA:s atomubåtar har ombord samt hur nära ubåtarna kan ta sig ryska ubåtar utan att bli upptäckta.

Dessa hemligheter förde affärsmannen sedan vidare till många personer – enligt ABC News till ”fler än ett dussin utländska tjänstemän, flera av sina egna anställda och en handfull journalister”.

Donald Trumps hantering av hemligstämplade uppgifter – där högar av viktiga handlingar har förvarats på bland annat Mar-a-Lago – har utretts av federala åklagare och en rättegång väntas dra igång i maj nästa år. Inom ramen för utredningen har Anthony Pratt hörts vid två tillfällen, enligt medieuppgifterna, och han skulle kunna kallas till rätten för att vittna mot den amerikanske ex-presidenten.

Läs mer

Populärt