fbpx
BreakingVarningen: Mer regn och snö – och risk för ishalka

Varningen: Mer regn och snö – och risk för ishalka

SMHI varnar för ishalka i dag i sydvästra Svealand, i samband med ett nytt nederbördsområde med snö och regn.Och till helgen gäller en röd varning för höga vattenflöden.

Snösmockan, som på onsdagen orsakade en hel del trafikproblem främst i kustområdena i norra Gävleborg och Västernorrland, har dragit vidare från Västerbottens kustland bort mot Finland.

Men ett nytt lågtryck tar vid, med både regn och snö som drar åt nordost över landet.

– Det ser ut att bli blött i större utsträckning, eftersom det är mildare luft som följer med lågtrycket, säger meteorolog Max Schildt vid SMHI.

För torsdagen har SMHI utfärdat en gul varning för ishalka.

– Nederbördsområdet har en framkant med snö, och i bakkant regn. Däremellan finns en risk för underkylt regn och därför finns en gul varning för plötslig ishalka. Den gäller sydvästra Svealand, i stora drag Värmland och Örebro län, och bort mot Västerås och sydligaste Dalarna, säger Max Schildt.

I centrala Örebro ledde ishalkan till att ett 40-tal cyklister körde omkull på torsdagsmorgonen, varav minst tre skadade sig. Kommunen hade personal på plats vid Storbron vid Örebro slott för att hindra fler olyckor innan vägsträckan saltats, rapporterar Nerikes Allehanda.

Till helgen gäller röd varning för höga flöden på flera håll där det kommit stora snömängder de senaste dagarna.

– Den mildare luften kickar i gång en snösmältning, i kombination med att det kommer en hel del regn. Det ger höga flöden i bäckar och mindre åar, säger Max Schildt.

Läs mer

Populärt