HemUtblickIsrael: Striderna kan trappas upp i norr

Israel: Striderna kan trappas upp i norr

Det finns risk att striderna i norra Israel trappas upp. Det uppger den israeliska militären samtidigt som bombningarna och markstriderna i södra och mellersta Gaza fortsätter med samma intensitet.

Under onsdagen antydde den israeliska arméns talesperson Daniel Hagari att en ”expansion av striderna i norr”, längs den libanesiska gränsen, är möjlig.

Efter ett besök vid gränsen tidigare under dagen sade arméchefen Herzi Halevi att militären har ”godkänt planer för en mängd olika händelser, och vi måste vara beredda att slå till om så krävs”.

Spänningarna vid gränsen till Libanon har ökat sedan krigsutbrottet med upprepad eldgivning mellan israeliska soldater och milismän från Iranstödda Hizbollah-rörelsen.

I går dödades tre personer i en israelisk attack mot ett hus i staden Bint Jbeil i södra Libanon. En av de dödade tillhörde enligt uppgifter Hizbollah.

Människor flyr igen

De intensiva bombningarna av mål i mellersta och södra Gaza driver människor, som redan flytt flera gånger på flykt igen. Under onsdagen sågs människor komma gående till fots med tillhörigheter lastade på åsnekärror och biltak till staden Dayr al-Balah norr om Khan Yunis.

Många människor trängdes på gatorna intill stadens sjukhus, andra slog upp tält på trottoarer och platser där hus raserats i tidigare strider.

Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza uppgav på onsdagen att fler än 21 000 människor dödats sedan krigsutbrottet.

Tusentals skadade soldater

Samtidigt ökar antalet döda och skadade på den israeliska sidan. Enligt landets försvarsdepartement har fler än 160 israeliska soldater dödats och över 3 000 skadats. Företrädare för sårade soldater oroar sig över att landet inte kommer att ha råd att ta hand om alla de soldater som skadas i kriget.

– Jag har aldrig sett en så stor omfattning av skadade. Vi måste rehabilitera alla dessa människor, säger Edan Kleinman som leder en ideell organisation för funktionshindrade veteraner i Israel.

RELATED ARTICLES

Populärt