fbpx
NyheterMan dog när hästar skenade – ägare får fängelse

Man dog när hästar skenade – ägare får fängelse

Under ryttarnas lunchpaus drabbades hästarna av panik. Flera personer skadades i tumultet, en 70-årig man så svårt att han senare avled.

Nu döms hästarnas ägare för vållande till annans död.

Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader, meddelar Stockholms tingsrätt.

Det är lördagseftermiddag i juni 2023 och Djurgården i centrala Stockholm är full av helgflanörer. Utanför en uteservering har fem hästar bundits fast medan deltagarna i en arrangerad ridtur äter lunch.

Plötsligt utbryter panik bland hästarna, som stegrar sig och sliter loss pålen de är fastbundna i. Djuren sätter av åt olika håll och plöjer in i strosande människor som kommer i deras väg. Ett par i 70-årsåldern, en man och en kvinna, förs allvarligt skadade till sjukhus.

Ett halvår senare, dagarna efter jul, avlider mannen av de svåra hjärnskador han ådragit sig.

Nekar

Hästarnas ägare, en man i 55-årsåldern som arrangerat ridturen, ställdes under våren inför rätta för grovt vållande till annans död, tre fall av grovt vållande till kroppsskada och sex fall av framkallande av fara för annan, varav tre gäller barn under fem år.

Åklagaren hade yrkat på fängelse i 18 månader. Maxstraffet för grovt vållande till annans död är sex års fängelse. Mannen nekar till brott.

– Jag är otroligt ledsen över att det här har hänt. Men så länge det är godkänt att ha hästar i stan måste man förstå att saker kan hända, sade han när han vittnade under rättegången, enligt SVT Norrbotten.

Tidigare dömd

SVT uppger vidare att mannen saknade tillstånd för sin turridningsverksamhet i Stockholm, som han uppges ha ägnat sig åt i över tio år.

Redan 2012 dömdes han för brott mot djurskyddslagen sedan han enligt domen bedrivit yrkesmässig turridning utan tillstånd.

Läs mer

Populärt