UtblickBiden och Trump enas om två debattdagar

Biden och Trump enas om två debattdagar

USA:s president Joe Biden utmanar Republikanernas trolige presidentkandidat Donald Trump på valdebatt – med vissa förbehåll.

Trump tackar ja.

Dagar för debatterna har fastställts – men de två kandidaterna är oense om hur de ska genomföras.

Mediebolaget CNN meddelade att en debatt nu planeras till den 27 juni i Atlanta i delstaten Georgia. Därefter kom besked om en debatt den 10 september, arrangerad av tv-bolaget ABC.

Beskeden kom sedan Biden meddelat att han gärna ställer upp på valdebatt – helst två, mot Trump. Samtidigt krävde Biden att antalet debatter minskas från tidigare tre till två.

Demokraternas presidentkandidat vill inte heller att den kommission som hållit i tidigare års valrörelsers debatter ska få fortsatt ansvar. Traditionellt har tre valdebatter hållits inför presidentvalen, samtliga arrangerade av den icke politiskt anknutna kommissionen. Debatterna har också sänts av olika mediebolag.

”Donald Trump förlorade två debatter mot mig 2020. Sedan dess har han inte ställt upp på debatt mot mig. Nu agerar han som om jag inte vill ställa upp”, skriver Biden på X och säger sedan att han är redo.

Trump, som befinner sig i New York i den pågående rättegången mot honom, svarade att han ställer upp på två debatter.

Fortfarande återstår frågor om debatternas form. De två kandidaterna och deras valorganisationer står långt ifrån varandra i frågor som rör formaten för tv-sändningarna.

Läs mer

Populärt