PolitikJan Emanuel lämnar Folklistan – går med i S

Jan Emanuel lämnar Folklistan – går med i S

Jan Emanuel lämnar Folklistan – och vill gå med i Socialdemokraterna igen.

– Folklistan som större rörelse är slut, säger han till Expressen.

Här är några saker vi minns från Folklistans något korta historia.

Jan Emanuel uppmanades av Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att säga upp sitt medlemskap i partiet när Folklistan bildades.

Det var i april som Jan Emanuel och Sara Skyttedal i programmet 100 % lanserade Folklistan inför EU-valet i juni i år. Enligt Skyttedal var Folklistan Jan Emanuels initiativ och har har gått in med stora pengar i projektet. Emanuel ska ha kontaktat Skyttedal samma dag som hon petades som kandidat för Kristdemokraterna av KD-ledaren Ebba Busch.

Obegriplig hemsida

Efter att ha medverkat i debattören Henrik Jönssons program undvek Jan Emanuel och Skyttedal journalisternas frågor och lämnade platsen tillsammans i en helikopter.

Men inte långt därefter uppmärksammades initiativets webbplats för att vara obegriplig och för flertalet stavfel. ”Vi sikta allta andra skadnar föreska på de vålor som är bra för oss och förhålla bort delar som försvårar och försmår för våra medborgare och gör deras vardag sämre”, skrev de bland annat.

Jan Emanuel säger till Expressen att ett av skälen till varför det kan ha gått dåligt för Folklistan är just idén att presentera partiets tio vallöften löfte för löfte. Intresset verkade svalna tidigt.

Tidigt i partiets valrörelse uppmärksammades också den rena utformningen för att vara närmast en kopia på brittiska Conservatives, som förlorade stort i parlamentsvalet i början av juli.

Strulet om veteranbilarna

När Folklistan presenterade ett nytt förslag om fordonsindustrin avbröts Jan Emanuel och Sara Skyttedal av raggaren Robban.

Partisekreterarens svar

Nu har dock Jan Emanuel, enligt egen utsago, lagt ner Folklistan – och ansökt om att få gå med i Socialdemokraterna igen.

Och välkommen tillbaka, det är han.

– Han är välkommen att lämna in en ny ansökan, precis som alla andra, och kommer behandlas precis som alla andra. Så länge man följer våra fattade beslut och riktlinjer så kommer man få medlemskap, säger Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna till Expressen.

Läs mer

Populärt