fbpx
HemNyheterStarka siffran: Så många svenskar vill vaccinera sig

Starka siffran: Så många svenskar vill vaccinera sig

En stor majoritet vill vaccinera sig. Men inte alla. Framför allt ett parti sticker ut i den nya mätningen.

Just nu pågår vaccineringen runt om i landet – även om det inte går så snabbt som vi alla hade hoppats. Leveransproblem gör det svårt att få fram doserna i tid, och vaccinationen för 70-plussare skjuts nu fram några veckor, skriver SVT

Men när det väl är dags är svenskarna positivt inställda till vaccin, visar en helt ny undersökning från Sifo/Expressen

På frågan ”Kommer du att vaccinera dig mot coronaviruset när du får tillfälle?”, svarar hela 83 procent ja. 

Elva procent svarade att de var tveksamma, bara sex procent svarade nej. 

SD och C sticker ut

Sifo undersökte också hur skillnaden såg ut olika väljargrupper. Det var då tydligt att ett parti stack ut, nämligen Sverigedemokraterna. 

Jimmie Åkessons SD-väljare är mest skeptiska till vaccinering. (Foto: Janerik Henriksson/TT)

Två av fem SD-väljare, 38 procent, svarade att de är tveksamma eller negativt inställda till vaccin. 17 procent menade att de inte kommer ta vaccinet alls. Dock svarade 62 procent av SD-väljarna att de skulle ta vaccinet.

Mest positiva till vaccination är centerpartisterna. Bland C-väljare kommer 98 procent låta vaccinera sig, bara två procent var tveksamma. Efter Centerpartiet är Socialdemokraternas och Kristdemokraternas väljare mest positiva till vaccination.

Alla är inte positivt inställda till vaccin, visar undersökningen. (Foto:Unsplash)

WHO vet i dagsläget inte hur stor andel av befolkningen som behöver vara vaccinerad för att flockimmunitet ska uppnås. För mässlingen måste minst 95 procent av befolkningen vara vaccinerade för att immunitet ska uppnås, men den siffran kan vara lägre för covid-19.

RELATED ARTICLES

Populärt