HemSverigeFörtroendet minskar för Busch och Åkesson – Löfven ökar

Förtroendet minskar för Busch och Åkesson – Löfven ökar

Flera partiledare ökar nu när det gäller förtroendet bland svenska folket. I toppen börjar det bli tajt – Ulf Kristersson (m) knappar in på Stefan Löfven (s).

Med lite mer än ett år kvar till valet ser det ut som att det är Ulf Kristersson och Stefan Löfven som kommer att göra upp om posten som statsminster. Och enligt en ny mätning som Sifo gjort så är det tydligt att det är de två herrarna som har störst förtroende bland väljarna.

”Det handlar om ansvar”

I Sifo-mätningen ökar statsminister Stefan Löfven (s) med två procentenheter. 42 procent av svenska folket har nu förtroende för statsministern. Störst är förtroendet bland kvinnor – där har Löfven stöd av 48 procent.

Stefan Löfven ökar i nya mätningen (Foto:Anders Wiklund/TT)

– Det är små förändringar sedan förra mätningen men jag tror att det här handlar om ansvar. Det är lätt att som oppositionen stå vid sidan av och kritisera beslut i efterhand under en pågående kris men Stefan Löfven har stått upp varje dag under den här pandemin och tagit ansvar för Sverige, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till Expressen.

Men tätt efter statsministern ligger Ulf Kristersson (m). Moderaternas partiledare har i Sifon stöd av 39 procent – en ökning med fyra enheter sen förra månaden.

Åkesson och Busch tappar

Även Centerpartiets Annie Lööf ökar, och får 29 procent. Med det går Lööf om både Jimmie Åkesson och Ebba Busch, som tappar i mätningen.

Jimmie Åkesson (sd) backar med en procentenhet, och får 25 procent i mätningen. Ebba Busch (kd) tappar två procentenheter, och har nu bara förtroende hos 24 procent av svenska folket. Samtidigt uppger 56 procent av väljarna att de inte har något eller lite förtroende för Jimmie Åkesson. 54 procent svarar att de saknar förtroende för Ebba Busch, enligt Expressen.

Så många svenskar har ”ganska stort” eller ”mycket stort” förtroende för partiledarna: 

Stefan Löfven: 42 procent (+2)

Ulf Kristersson: 39 (+4)

Annie Lööf: 29 procent (+4)

Jimmie Åkesson: 24 procent (-2)

Ebba Busch: 24 procent (-2)

Per Bolund: 15 procent (+3)

Nooshi Dadgostar: 13 procent (+0)

Nyamko Sabuni: 7 procent (+0)

Märta Stenevi: 5 procent (NY)

RELATED ARTICLES

Populärt