fbpx
HemPolitikModeraterna sprider bild om hur riksdagen röstat om våld mot kvinnor – men...

Moderaterna sprider bild om hur riksdagen röstat om våld mot kvinnor – men stämmer den verkligen?

En delningsbild ”visar” att Socialdemokraterna och de andra januaripartierna röstade nej till en motion om att skärpa straffen för kvinnofridskränkning. Men bilden som målas upp är inte sann.

Den senaste tiden har diskussionen gått het angående mäns våld mot kvinnor, och vad man kan göra för att öka tryggheten för kvinnor upplever eller har upplevt våld i nära relationer.

Som Morgon-Tidningen tidigare skrivit om har regeringen lagt fram flera konkreta förslag som håller på att genomföras, och det finns planer på att göra mer.

Men nu sprids en bild på sociala medier, där Moderaterna menar att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna röstat nej till att skärpa straffen för kvinnofridskränkning. Hur hänger det ihop?

Bilden sprids av flera högerkonton just nu.

Så här ligger det till:

Ja, det skedde en omröstning i riksdagen förra året om den här frågan. Det man röstade om var en motion som lämnats in under allmänna motionstiden, då alla i riksdagen får lämna förslag på vad regeringen borde göra.

Morgon-Tidningen har varit i kontakt med justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli, som menar att just de frågor som lyfts i motionerna ingick i hedersbrottsutredningen som tillsatts 2019. Just dessa frågor håller just nu på att bli verklighet, något som Morgan Johansson och Märta Stenevi skriver om på Aftonbladets debattsida idag, och som redan 2019 var en del av januariavtalet mellan S, Mp, L och C.

Hjulen var så att säga redan i rullning när riksdagen skulle rösta.

Från Moderaternas håll har man uppmärksammat att riksdagsprotokollet inte innehöll den här informationen, utan endast refererade till tidigare lagstiftning.

Det kanske kan låta konstigt att man inte röstar ja till något man tycker är bra, men det är helt enkelt så man gör. Man skulle kunna jämföra det med att gå till affären för att köpa saker man redan har hemma.

Med andra ord vill Moderaterna skapa en bild av att regeringen inte vill ta hårdare tag mot kvinnofridskränkning, något som helt enkelt inte stämmer.

RELATED ARTICLES

Populärt