fbpx
PolitikHistoriskt dåligt resultat för SD: Tappar i kyrkovalet – får knappt åtta...

Historiskt dåligt resultat för SD: Tappar i kyrkovalet – får knappt åtta procent

Söndagen blev en historisk dag i svensk politik. För första gången någonsin minskade Sverigedemokraterna i ett val.

Att Sverigedemokraterna storsatsat i årets kyrkoval har nog inte undgått någon. Partiet har försökt uppmana sina medlemmar till att rösta i valet, och i helgen publicerade före detta gruppledaren Mattias Karlsson ett Facebook-inlägg där han menade att de SD:are som inte röstade i kyrkovalet bidrog till att ”stärka de krafter” som vill ersätta kyrkans symbolen ”med böneriktningen mot Mecka”.

Historiskt fiasko

Men valresultatet 2021 är ett riktigt fiasko för Sverigedemokraterna. För första gången i SD:s 33-åriga historia så backar partiet i ett val. Bara 8,06 procent av de som röstade i kyrkovalet la sin röst på SD, en minskning med 1,2 procentenheter jämfört med 2017.

Det blir också svårt för SD att skylla på ett högt valdeltagande – faktum är att valdeltagandet i år var något lägre än rekordåret 2017. Då fick Sverigedemokraterna nästan 90 000 röster – 2021 har den siffran krympt till 64 000 med nästan alla valdistrikt räknade. SD blir därmed femte största parti i kyrkomötet.

SD kom in i kyrkomötet redan 2001, och många menar att just kyrkovalet var viktigt för att etablera partiet under 00-talet.

Vänstern, politiskt obundna och miljöpartister vinnare

Socialdemokraterna blir största parti med 27,6 procent, även om S minskar med 2,7 procentenheter jämfört med 2017. Vänstern i svenska kyrkan och Miljöpartister i svenska kyrkan och Posk (politiskt obundna i svenska kyrkan) ökar alla rejält jämfört med 2017.

Här kan du se valresultatet på Svenska kyrkans hemsida

Läs mer

Populärt